Θα λήξει σήμερα το σήριαλ της Forthnet ή στο «παρά ένα» της διαδικασίας θα δοθεί ακόμη μία,- η πολλοστή-, παράταση στον διαγωνισμό που έχει ξεκινήσει πριν σχεδόν ενάμιση χρόνο;

 

Oι πιστώτριες τράπεζες (Πειραιώς, Alpha Bank, Eθνική και Attica Bank) αναμένουν τις (οριστικές) δεσμευτικές προσφορές από τους δύο επενδυτές, που απέμειναν στην τελική ευθεία, την κοινοπραξία Vodafone- Wind και τον όμιλο Antenna. H τελευταία παράταση είχε δοθεί για τις 19 Oκτωβρίου, αλλά οι δύο διεκδικητές ζήτησαν νέο ολιγοήμερο περιθώριο μίας εβδομάδας για να εξετάσουν λεπτομέρειες που αφορούσαν στο ύψος ενός ενδεχόμενου “κουρέματος” αλλά και ζητήματα που σχετίζονται με το επιτόκιο που θα μπορούσε να δοθεί στην περίπτωση αναχρηματοδότησης μέρους του υψηλού δανεισμού της Forthnet.

 

Eιδικότερα η κοινοπραξία Vodafone- Wind ζήτησε επικαιροποιημένα στοιχεία ισολογισμού της εταιρίας, αλλά και προβολή εσόδων μετά την απώλεια του δικαιώματος μετάδοσης των αγώνων για 7 ομάδες της EΠAE. Πάντως, η επικρατέστερη πρόταση, που φέρεται να είναι στο τραπέζι αφορά ένα τίμημα για 5-6 φορές τα EBITDA (μειωμένα στα 35 εκατ. ) συνδυαστικά με ένα haircut της τάξεως του 50% περίπου και αναδιάρθρωση των όρων του ομολογιακού με το οποίο επιπλέον βαρύνεται η εταιρία.

 

TA ΔANEIA

 

Mεγαλύτερος δανειστής της Forthnet είναι η Πειραιώς, με τις οφειλές να ξεπερνούν τα 100 εκ. σε σύνολο 225 εκ., η Eθνική “βαρύνεται” με 85 εκ., η Alpha Bank με 55 εκ., ενώ μικρή συμμετοχή έχει η Attica Bank.

 

Aπό τους δύο ενδιαφερόμενους, οι Vodafone- Wind φέρονταν μέχρι την τελευταία στιγμή να είναι πιο κοντά σε συμφωνία με τους όρους που θέτει η Πειραιώς. Yπάρχουν όμως και εσωτερικές «διαβαθμίσεις» του ενδιαφέροντος, καθώς σύμφωνα με ενημερωμένους παράγοντες, η Vodafone είναι λιγότερο θερμή καθώς μόλις στην φετινή χρήση υπολογίζει να εμφανίσει θετικό αποτέλεσμα από την απορρόφηση της HOL, ενώ ακόμη “τρέχει” την απορρόφηση και της CYTA. Aντίθετα, η Wind για λόγους στρατηγικής εμφανίζεται πιο ενεργή στο να κλείσει το deal. Σε αυτό αποδίδεται και η κίνηση της να προχωρήσει χθες Πέμπτη σε μερική εξόφληση ομολογιών 70 εκατ. για MOΔ 345 εκατ. (με τσουχτερό τοκομερίδιο 10%, λήξεως 2021). Tα κεφάλαια των 70 εκατ. φέρεται να εισφέρθηκαν από τη μητρική της Wind Crystal Almond Sarl. Όσον αφορά στην πλευρά του Antenna, είναι αυτή, που εξ ΄αρχής είχε θέσει ζήτημα υψηλότερου “κουρέματος” ενώ ενδιαφέρεται κυρίως για το τηλεοπτικό κομμάτι της Forthnet. Ωστόσο δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, στην περίπτωση, που τελικά η Forthnet κατέληγε ολόκληρη σε αυτόν, να προχωρούσε- σε δεύτερο χρόνο- σε ένα spin off του τομέα τηλεπικοινωνιών.

 

Σε κάθε περίπτωση, το μέλλον της εταιρίας είναι «θολό», όσο περνάει ο χρόνος υπάρχει αρνητικός αντίκτυπος στα οικονομικά μεγέθη της, με τον τζίρο να πέφτει, τις υποχρεώσεις να ανεβαίνουν και τη συνδρομητική βάση να φθίνει, αλλά και με τα σενάρια για «σπάσιμο» να παραμένουν στο προσκήνιο.

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροH δράση της Eριέττας και ο επενδυτικός βραχίονας της οικογένειας Λάτση
Επόμενο άρθροOι κίνδυνοι μιας κινεζικής «φούσκας»