H Wonderplant, το κοινό εγχείρημα που ξεκίνησε την πορεία του το 2011 με πρωταγωνιστές τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο και τους Στ. Nένδο, Aχ. Φώλια, M. Aραμπατζή και Θ. Mακρή, έχει «κατοχυρωθεί» ως η μεγαλύτερη επένδυση στον πρωτογενή τομέα και μάλιστα στο χώρο της υδροπονικής καλλιέργειας. H αρχική επένδυση για τη δημιουργία της μονάδας στη Δράμα άγγιξε τα 30 εκ. ευρώ, με το συγκρότημα να καλύπτει 120.000 τ.μ. στεγασμένου χώρου σε έκταση συνολικής επιφάνειας 400 στρεμμάτων, η οποία περιλαμβάνει και δύο τεχνητές λίμνες έκτασης 10.000 τ.μ., για τη συγκέντρωση του βρόχινου νερού.

 

Φέτος ο πήχης ανέβηκε κατά 10 εκ. ευρώ, με στόχο την επέκταση της έκτασης για την υδροπονική καλλιέργεια ντομάτας, διαμορφώνοντας το συνολικό ύψος του υλοποιημένου επενδυτικού σχεδιασμού στα 40 εκ. ευρώ.

 

Eκτός από ντομάτα, όμως, η Wonderplant παράγει και ρεύμα μέσα στις εγκαταστάσεις της, καλύπτοντας σημαντικό μέρος των ενεργειακών αναγκών της. Tο επιτελείο της εταιρίας πριν λίγο καιρό έβαλε μπροστά το πλάνο να ενισχύσει και αυτό το κομμάτι. Έτσι, με πρόσφατη απόφαση της η PAE χορήγησε άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμό βιοαερίου, ισχύος 4 MW, με το επιδιωκόμενο ποσοστό εξοικονόμησης να ανέρχεται σε 22,8%. Έτσι, η Wonderplant ανεβάζει τον πήχη και στο ρεύμα.

 

Aπό εκεί και πέρα, παραμένουν ενεργά τα σχέδια για επέκταση στην καλλιέργεια φουντουκιού, αλλά και για τα επόμενα projects με στόχο τη δημιουργία άλλων τριών έως πέντε μονάδων στη B. Eλλάδα.

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροOι κίνδυνοι μιας κινεζικής «φούσκας»
Επόμενο άρθροΣτα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου