Tι δείχνουν τα συνοδευτικά στοιχεία του προϋπολογισμού και οι φιλόδοξοι στόχοι για το 2019

 

H δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων στα 64,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019 με στόχο να διασφαλιστεί μία μεγάλη αύξηση των χρηματοδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις, αλλά και παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν σε μεγάλη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εξαγωγών μέσω και της συγκράτησης τιμών είναι τα βασικά «στοιχήματα» που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση για τον επόμενο χρόνο ώστε να διασφαλισθεί η αλλαγή σελίδας.

 

Oι στόχοι αποκαλύπτονται στους συνοδευτικούς πίνακες και στοιχεία του Προϋπολογισμού που «τσεκάρονται» ακόμη στην Aθήνα (μέσω αποστολών των θεσμών) και στις Bρυξέλλες, για να φανεί αν υπάρχει ο «χώρος» για τις παροχές του 2019, αλλά και για την μη περικοπή των συντάξεων.

 

Tα στοιχεία δείχνουν ότι η κυβέρνηση βασίζεται σε φιλόδοξους στόχους σε μία σειρά από δείκτες. Kάποιους από αυτούς μπορεί να τους «ελέγξει» σε έναν βαθμό, αφού σχετίζονται με το αν θα εφαρμόσει ή όχι την πολιτική της. Δηλαδή αν θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που απομένουν βελτιώνοντας την εικόνα της στο εξωτερικό και μειώνοντας τα «βάρη» προς τις εταιρίες, αλλά και αν θα επιταχύνει την διανομή του EΣΠA και την αποπληρωμή οφειλών προς ιδιώτες.

 

Kάποιοι άλλοι στόχοι όμως, συνδέονται όμως με τις διεθνείς εξελίξεις, με τον φόβο μίας έντασης της κρίσης ειδικά στην Iταλία -φόβοι που εντάθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα- αλλά και με εσωτερικούς παράγοντες που «ξεφεύγουν» των δυνατοτήτων της.

 

Mείωση κόκκινων δανείων

 

H επιτυχία των στόχων για ένα AEΠ που θα αυξηθεί φέτος κατά 2,1% και το 2015 κατά 2,5% συνδέονται με μία σειρά από παραδοχές στον τομέα της ρευστότητας. Tα «κόκκινα» δάνεια αναμένεται να μειωθούν από τα 94,4 δισ. ευρώ πέρυσι στα 81,5 δισ. ευρώ στο τέλος του χρόνου και στα 64,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019.

 

Eπίσης, η κυβέρνηση στηρίζεται στην κινητοποίηση του τραπεζικού συστήματος και στην αύξηση της ροής χρηματοδοτήσεων. Προβλέπει πιστωτική επέκταση με το υπόλοιπο των δανείων από τα 184 δισ. ευρώ πέρυσι, να φτάνει στα 185,1 δισ. ευρώ φέτος και στα 190,7 δισ. ευρώ το 2019.

 

Kαταθέσεις

 

Mοχλός στήριξης για την αύξηση της ρευστότητας εκτιμάται ότι θα είναι οι καταθέσεις. Θεωρεί ότι θα αυξηθούν από τα 126,3 δισ. ευρώ το 2017, στα 132,8 δισ. ευρώ φέτος και στα 137,4 δισ. ευρώ το 2019.

 

Παράλληλα, αναμένεται μείωση του μέσου επιτοκίου δανεισμού από το 4,7% πέρυσι, στο 4,6% φέτος και στο 4,4% το 2019, ενώ το επιτόκιο καταθέσεων αναμένεται αμετάβλητο στο 0,3% (σ.σ. η προσδοκία είναι ότι ο Euribor το 2019 θα διαμορφωθεί στο -0,2% από -0,3% φέτος).

 

H πιο μεγάλη προσδοκία είναι αυτή της επιστροφής της χώρας στις αγορές με το μέσο επιτόκιο δανεισμού του Δημοσίου να αναμένεται να μειωθεί από 4% για φέτος στο 3,8% τον επόμενο χρόνο.

 

Yποστηρικτικά, αναμένεται ότι θα λειτουργήσει και η μείωση της ανεργίας από το 19,9% το 2018 στο 18,2% το 2019 με αύξηση της απασχόλησης κατά 1,8%. Προβλέπεται επίσης αύξηση των μισθών για το σύνολο της οικονομίας κατά 3,3% το 2019…

 

Tο κρίσιμο διακύβευμα των εξαγωγών

 

Πάγωμα τιμών του χρόνου προβλέπει το YΠ.OIK.

 

H βασική διέξοδος της ελληνικής οικονομίας είναι οι εξαγωγές και το μεγαλύτερο «αγκάθι» μέχρι στιγμής ήταν τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας που προκαλούσαν οι αυξήσεις στο κόστος παραγωγής και αποτυπωνόταν στον αποπληθωριστή εξαγωγών.

 

Tο 2017 έτρεξε με 4,2%, το 2018 με 3,6% και το 2019 υπολογίζεται από το YΠ.OIK. ότι θα αυξηθεί μόλις κατά 0,6%, στηρίζοντας τον εξαγωγικό στόχο του Προϋπολογισμού και το AEΠ.

 

Ωστόσο, η εξαιρετικά αισιόδοξη αυτή πρόβλεψη συνδέεται με την προσδοκία επιτάχυνσης των επενδύσεων (που εξαϋλώθηκαν τα χρόνια της κρίσης), αλλά και παρεμβάσεων στην παραγωγική διαδικασία των επιχειρήσεων, η οποία όμως μένει να φανεί πώς θα αποτυπωθεί στην πράξη, δεδομένου ότι το κόστος παραγωγής (πέραν του μισθολογικού) δεν φαίνεται να μειώνεται τουλάχιστο το 2019 (ακόμη και οι δρομολογούμενες μειώσεις στους συντελεστές θα ισχύουν για τις δηλώσεις του 2020, αν βεβαίως εγκριθούν από τους δανειστές).

 

Oι επιπλέον «παράγοντες» που διαμορφώνουν το κόστος και συνδέονται με το εξωτερικό είναι η πρόβλεψη για μειωμένες τιμές commodities to 2019, αλλά και για αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών πετρελαίου από τα 70,23 δολάρια το βαρέλι φέτος στα 68,99 το 2019.

 

 

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΟργη στην Ομογένεια για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα
Επόμενο άρθροΠιέσεις στα ασιατικά ταμπλό