Τον επόμενο μήνα, στο Μπουένος Άιρες, όπου θα διεξάγεται η σύνοδος κορυφής των G20, τα φώτα θα είναι στραμμένα στα βλέμματα δύο ανδρών: Του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump και της Κίνας, Xi Ginping. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο, ότι οι δύο επικεφαλής των δύο ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου, οι οποίες βρίσκονται σε εμπορικό πόλεμο, θα έχουν μεταξύ τους συνάντηση. Όπως το ίδιο θεωρείται και ότι το αποτέλεσμα της συνάντησης αυτής, θα είναι άκαρπο.

 

Ο λόγος είναι, ότι στην πραγματικότητα, για την «ευκαιρία» αυτή που δίνει η σύνοδος, ώστε να συνεννοηθούν οι δύο πρόεδροι και να λύσουν έστω κάποιες από τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, μειώνοντας τις αψιμαχίες και οδηγώντας σε εμπορική ειρήνη, άρα και παγκόσμια ανάπτυξη, δεν έχει γίνει απολύτως καμία προεργασία. Έτσι, η συνάντηση θα είναι μάλλον εθιμοτυπική και ενδεχομένως να εξαρτηθεί από τις διαθέσεις των δύο ανδρών.

 

Άλλωστε, ο οικονομικός σύμβουλος του Αμερικανού, Larry Kadlow δεν λέει τυχαία ότι οι δύο ηγέτες «θα συναντηθούν για λίγο».

 

Επιβεβαιώνει ουσιαστικά το γεγονός, ότι δεν υπάρχει καμία εμπορική διαβούλευση, παρά μόνο αψιμαχίες και αλληλοεπιβολή δασμών μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου από τα τέλη Σεπτεμβρίου ως σήμερα. «Τους δώσαμε μια λεπτομερή λίστα με τα αιτήματά μας, σε ό,τι αφορά π.χ. την τεχνολογία, αλλά τίποτα δεν έχει αλλάξει εδώ και πέντε ή έξι μήνες», δικαιολόγησε την απραξία αυτή ο σύμβουλος, επιρρίπτοντας την ευθύνη στο Πεκίνο, το οποίο με τη σειρά του λέει ότι θέλει να επικρατήσει εμπορική ειρήνη, αλλά… μένει μόνο στα λόγια (και αυτό).

 

Άλλωστε, το σημαντικότερο για την Κίνα είναι να δημιουργήσει συμμαχίες με τον υπόλοιπο κόσμο, ώστε επί της ουσίας να αναγκάσει τις ΗΠΑ να αποσύρει τους επιπλέον δασμούς. Περιμένει, για παράδειγμα, το πόρισμα του ΠΟΕ στην προσφυγή της (μαζί με την ΕΕ) για το νόμιμο ή μη των δασμών που επέβαλλαν οι ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Όμως και οι ΗΠΑ έχουν προσφύγει, ενώ ο Trump, έστω και εμμέσως, έχει απειλήσει με αποχώρηση της χώρας του από τον ΠΟΕ, σε περίπτωση που αυτός πάρει το μέρος της κινεζικής πλευράς.

 

Με τους δασμούς των ΗΠΑ εις βάρος των κινεζικών προϊόντων να ξεπερνούν τα 250 δισ. δολάρια, ο Λευκός Οίκος επιμένει να καταγγέλλει ότι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα καθιστά ευάλωτη την αμερικανική οικονομία.

 

Από την έντυπη έκδοση

 

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΈρχεται επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης
Επόμενο άρθροΜε 50 δισ.… ξορκίζει τον Kasoghi