Καναδοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι μεγάλου όγκου παγετώνες στο έδαφος του Yukon συρρικνώνονται ακόμα πιο γρήγορα από ό, τι θα περίμενε κανείς σε σχέση με την κλιματική υπερθέρμανση, φέρνοντας δραματικές αλλαγές στην περιοχή, αναφέρει δημοσίευμα του Guardian.

 

Μετά από μια σειρά από πρόσφατες αναφορές που καταγράφουν τη διάλυση των περιοχών πάγου, οι ερευνητές ελπίζουν ότι η μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση θα βοηθήσει το κοινό να κατανοήσει καλύτερα τον ταχύ ρυθμό της κλιματικής αλλαγής.

 

Ο ρυθμός αύξησης της θερμοκρασίας στο βορρά είναι διπλάσιος από τον μέσο όρο της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας, κατέληξε η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) στην ετήσια έκθεση της για την Αρκτική, στην οποία αποκαλούσε ως “άνευ προηγουμένου” την αύξηση της θερμοκρασίας.

 

“Η περιοχή είναι ένα από τα κρίσιμα σημεία για την αύξηση της θερμοκρασιας, κάτι που έχουμε καταλάβει τα τελευταία 15 χρόνια”, δήλωσε ο Ντέβιντ Χικ του Πανεπιστημίου Simon Fraser. “Το μέγεθος των αλλαγών είναι δραματικό.”

 

Στην πρόσφατη έκθεση του “State of the Mountains” που δημοσιεύθηκε νωρίτερα το καλοκαίρι, ο καναδικός αλπικός σύλλογος διαπίστωσε ότι τα βουνά του  Saint Elias – τα οποία διασχίζουν τη Βρετανική Κολούμπια, το Yukon και την Αλάσκα – χάνουν πάγο πιο γρήγορα από ό, τι η υπόλοιπη χώρα. Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, από το 1957 έως το 2007, η οροσειρά έχασε το 22% της κάλυψης πάγου της, αρκετή για να αυξήσει τα επίπεδα της θάλασσας παγκοσμίως κατά 1,1 χιλιοστά.

 

“Όταν πήγα για πρώτη φορά στην περιοχή του Saint Elias, αισθάνθηκα σαν ταξίδι στο χρόνο – στο παρελθόν”, δήλωσε ο Χικ, ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης. “Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι σαν ένα ταξίδι στο μέλλον. Επειδή οι μαζικοί παγετώνες υποχωρούν, προκαλούν μια πλήρη αναδιοργάνωση του περιβάλλοντος”

 

Η επιταχυνόμενη τήξη των πάγων έχει οδηγήσει σε σημαντικές μετατοπίσεις σε πηγές νερού σε χαμηλότερα υψώματα. Καταιγίδες σκόνης άρχισαν να ξεσπούν κατά μήκος των τμημάτων της καλοδιατηρημένης εθνικής οδού της Αλάσκας – μερικές φορές σταματώντας την κυκλοφορία. Το γεγονός αυτό πιθανότατα είναι πρόδρομος του τι θα ακολουθήσει κι αλλού, σύμφωνα με τον Χικ.

 

Οι δραματικές αλλαγές στο τοπίο έρχονται εν μέσω προβλέψεων ότι η περιοχή της Αρκτικής είναι έτοιμη να βιώσει μια πολύ πιο γρήγορη – και δυνητικά καταστροφική – αύξηση της θερμοκρασίας τα επόμενα χρόνια.

 

“( Σε μια περίοδο πάνω από 60 χρόνων) βλέπουμε 20% διαφορά στην κάλυψη της περιοχής από τους παγετώνες στο εθνικό πάρκο και καταφύγιο άγριας ζωής Kluane, όπως και στο υπόλοιπο της περιοχής παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco”, δήλωσε η Ντιαν Γουίλσον, επιθεωρητής μονάδας πεδίου στο Parks Canada”. “Δεν το έχουμε δει ποτέ αυτό. Είναι έξω από το πεδίο του φυσιολογικού”.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΟ ιαματικός τουρισμός στις προτεραιότητες για το 2019
Επόμενο άρθροΠρόγραμμα για 2.082 θέσεις εργασίας σε μεταναστευτικές δομές