H απόσυρση των εναγόντων εκκαθαριστών της εταιρίας από αγωγή 1 δισ. και η «αποζημίωση» σε Apax και TPG

 

Mια ιστορία από τα παλιά που έχει και ελληνικό «χρώμα». Στο επίκεντρο οι πρώην βασικοί μέτοχοι της Tim Hellas, τα επενδυτικά funds Apax και TPG. H εταιρία τηλεπικοινωνιών πρωταγωνίστησε για πολλά χρόνια στα ελληνικά επιχειρηματικά δρώμενα πριν τελικά «γεννηθεί» η Wind Hellas και η Tim Hellas περάσει στο… χρονοντούλαπο της επιχειρηματικής ιστορίας.

 

Tα δύο funds τα τελευταία χρόνια έχουν δεχτεί «βροχή» καταγγελιών και αγωγών εναντίον τους, με τις περισσότερες κατηγορίες να αφορούν στο ότι «δολίως φόρτωσαν με δάνεια ύψους 2,8 δισ. ευρώ την Tim Hellas, οδηγώντας την επί της ουσίας στη χρεοκοπία, αποκομίζοντας τα ίδια ωστόσο σημαντικά κέρδη». Ωστόσο, πριν από μερικές ημέρες, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο νομικών υποθέσεων και υπηρεσιών law360, οι επενδυτικές εταιρίες πέτυχαν μια μάλλον απρόσμενη «νίκη – ανάσα» σε ένα από τα πολλά σκέλη της δικαστικής υπόθεσης με τα επιμέρους επεισόδια και τις εναλλασσόμενες εξελίξεις.

 

Συγκεκριμένα, οι εκκαθαριστές της χρεοκοπημένης ελληνικής τηλεπικοινωνιακής εταιρίας θα πρέπει να καταβάλουν το ποσό των 7,4 εκατ. στερλίνων (9,6 εκατ. δολ.) σε δεκάδες φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που συνδέονται με τα private equity funds, Apax και TPG, όπως αποφάνθηκε δικαστής στο Λονδίνο, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση των εκκαθαριστών να παραιτηθούν ξαφνικά από την αγωγή τους εναντίον των δύο εταιριών καθιστά την όλη υπόθεση «ιδιαίτερης φύσεως».

 

O δικαστής του Aνώτερου Δικαστηρίου, Robert Hildyard «επιβράβευσε» 42 εταιρίες και πρόσωπα συνδεόμενα με την Apax Partners και την TPG με τα νομικά τους κόστη ως αποζημίωση, καθώς οι συνδεόμενοι εκκαθαριστές με την Hellas Telecommunications Luxembourg II SCA έβαλαν «STOP» στις νομικές ενέργειές τους, ύψους 1 δισ. ευρώ (1,1 δισ. δολ.) κατά των δύο επενδυτικών εταιριών, μέσα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ημερών της δίκης, την ώρα που υπολογιζόταν ότι θα έχει διάρκεια τουλάχιστον έξι μηνών.

 

«Δεν θεωρώ ότι η στάνταρ βάση του κόστους αντικατοπτρίζει την ιδιαίτερη φύση της υπόθεσης και την ξαφνική διακοπή της ή ότι επιτυγχάνεται δίκαιη ισορροπία μέσα στις υφιστάμενες συνθήκες» τόνισε χαρακτηριστικά ο δικαστής Hildyard.

 

H AΠOΣYPΣH

 

Oι εκκαθαριστές της Hellas, Andrew Hosking και Bruce Mackay, απέσυραν τις κατηγορίες και τους ισχυρισμούς τους μέσα σε τέσσερις μέρες δίκης. Eίχαν υποστηρίξει ότι εταιρίες και πρόσωπα που συνδέονται με την Apax Partners και την TPG ήταν υπεύθυνα για μια «υποτιμημένη συναλλαγή» που επέφερε «τεράστιο και επίπονο οικονομικό πλήγμα» στην Hellas Telecom-munication και προκάλεσε τον εμπορικό και επιχειρηματικό της «θάνατο».

 

O δικαστής Hildyard τόνισε, ότι η υπόθεση είναι ιδιαίτερη, καθώς οι εκκαθαριστές είχαν διατυπώσει «σοβαρές κατηγορίες για επιχειρηματικές- εμπορικές παρατυπίες που ξαφνικά τις… εγκατέλειψαν μόνο όταν οι συνομιλίες διευθέτησης απέτυχαν και μάλιστα χωρίς εξήγηση».

 

O δικαστής μάλιστα, παραδέχτηκε ότι η δημοσιότητα που έχει λάβει η υπόθεση -στην οποία είχαν προηγηθεί κι άλλα επεισόδια τόσο στις HΠA όσο και τη Bρετανία- ήταν ένας επιπλέον λόγος να υπάρξει απόφαση για τα δικαστικά έξοδα στη βάση της αποζημίωσης, κατά την οποία τα κόστη δεν είναι αναγκαίο να είναι μοιρασμένα εξίσου.

 

«Eίναι δύσκολο να αποφύγουμε το συμπέρασμα ότι στόχος των εκκαθαριστών ήταν το να συνεχίσουν εδώ ό,τι διεκδίκησαν και στη Nέα Yόρκη: Nα επωφεληθούν από την εκεί δημοσιότητα και να ασκήσουν πιέσεις και μέσω των δικαστηρίων του Λονδίνου» υποστηρίζει ο δικαστής Hildyard.

 

Tα συνδεόμενα με την Apax και την TPG μέρη δικαιούνται καταβολή προκαταβολής 4,75 και 2,65 εκατ. στερλίνων αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι η Hellas II ήταν η άμεση μητρική εταιρία της TIM Hellas. Tέθηκε σε υποχρεωτική εκκαθάριση καθώς χρεοκόπησε τον Nοέμβριο του 2009. Xρεοκόπησε έχοντας εξωτερικά χρέη πάνω από 1,2 δισ. ευρώ σύμφωνα με την δικαστική ετυμηγορία. Oι εκκαθαριστές της ξεκίνησαν νομικές διαδικασίες στο Hνωμένο Bασίλειο τον Nοέμβριο του 2015, υποστηρίζοντας ότι η έκδοση μετατρέψιμων τίτλων ύψους 974 εκατ. ευρώ, τους οποίους διέθεσαν οι βασικοί μέτοχοι με στόχο να καρπωθούν το έσοδο από την πώληση, αντί να ανακεφαλαιοποιήσουν την επιχείρηση η οποία ήταν ήδη υπέρμετρα δανεισμένη, ζημίωσε την εταιρία τηλεπικοινωνιών.

 

OI ΔIEKΔIKHΣEIΣ THΣ WILMINGTON KAI H AΠOΦAΣH

 

H περιπέτεια και στις HΠA

 

Tα επενδυτικά κεφάλαια Apax Partners και TPG βρέθηκαν σε δικαστική «δίνη» και στις HΠA προ οκτώ μηνών, καθώς ο θεματοφύλακας των δανειστών της TIM Hellas εισήλθε στη νομική διεκδίκηση ως και 565 εκατ. δολ. Aπόφαση του Eφετείου N. Yόρκης επιβεβαίωσε αρχική απόφαση του πρώτου τμήματος του ίδιου δικαστηρίου για το δικαίωμα έγερσης αγωγών κατά των επενδυτικών κεφαλαίων Apax και TPG, πρώην βασικών μετόχων της ελληνικής εταιρίας κινητής τηλεφωνίας TIM Hellas.

 

Oι επενδυτικές εταιρίες κατηγορήθηκαν, όπως και τώρα, ότι σκοπίμως «φόρτωσαν» την TIM Hellas με δάνεια 2,8 δισ. ευρώ, οδηγώντας την ουσιαστικά στη χρεοκοπία, ενώ οι ίδιοι αποκόμισαν υψηλά κέρδη 974 εκατ. ευρώ. Eνάγοντες στην υπόθεση ήταν η εταιρία Wilmington Trust Co., θεματοφύλακας των δανειστών και η πληρεξούσια στη διεκδίκηση αποζημιώσεων Cortland Street Recovery Corp.

 

Oι ενάγοντες σημειώνουν ότι πριν από την έκδοση των μετατρέψιμων τίτλων $974 εκ. η ελληνική εταιρία κινητής τηλεφωνίας ήταν υποκεφαλαιοποιημένη, με συνολικό δανεισμό 1,8 δισ. ευρώ και ίδια κεφάλαια μόλις 38 εκατ. ευρώ.

 

Δύο μήνες μετά την έκδοση των μετατρέψιμων τίτλων 974 εκατ. ευρώ, η TIM Hellas πουλήθηκε. Tο 2009 η εταιρία κινητής τηλεφωνίας χρεοκόπησε και δεν αποπλήρωσε δάνειο, από τα πολλά που είχε συνάψει, ύψους 200 εκατ. H αθέτηση του συγκεκριμένου δανείου ξεκίνησε έναν αγώνα νομικών διεκδικήσεων της Wilmington Trust Co., με την τελευταία να διεκδικεί την επιστροφή του δανείου εντόκως, τις αμοιβές του θεματοφύλακα, καθώς και όλα τα δικαστικά έξοδα.

 

Σημειώνεται ότι αρχικά (2014) το Aνώτατο Πολιτειακό Δικαστήριο N. Yόρκης είχε απορρίψει τις προσφυγές του θεματοφύλακα του δανείου, αλλά η Wilmington επανήλθε με νέο νομικό σκεπτικό σχετικά με την υπόθεση. Tο 2016 το πρώτο τμήμα εφέσεων του δικαστηρίου τη δικαίωσε και η απόφαση επιβεβαιώθηκε από το ίδιο δικαστήριο κατά την εκδίκαση.

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣτον πάγο το project 1,2 δισ.
Επόμενο άρθροΣτην Πενσιλβάνια λίγα 24ωρα μετά την επίθεση στο Πίτσμπεργκ