Ο ιαματικός τουρισμός ξεχωρίζει ανάμεσα στις προτεραιότητες του ΤΑΙΠΕΔ σε σχέση με την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας την επόμενη χρονιά, όπως τις έθεσε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Άρης Ξενόφος στην ομιλία του κατά τη διάρκεια του επενδυτικού σεμιναρίου που διοργάνωσε το Enterprise Greece ενόψει της επίσκεψης επιχειρηματικής αποστολής της Ρωσικής Ένωσης Βιομηχάνων στην Αθήνα.

 

Το Ταμείο διαθέτει πληθώρα ακινήτων προς αξιοποίηση σε ιαματικές πηγές και οι σχετικοί διαγωνισμοί θα δημοσιοποιηθούν το επόμενο διάστημα, είπε ο κ. Ξενόφος. Αν και πρόκειται για μικρά assets, εντούτοις είναι σημαντικά για την ανάπτυξη τόσο της τοπικής κοινωνίας, όσο και αυτού του είδους τουρισμού που παγκοσμίως κερδίζει έδαφος. “Επίσης, ένα μεγάλο ακίνητο που έχουμε είναι στο Ηράκλειο Κρήτης, στις Γούρνες, για το οποίο φτιάξαμε καινούργιο σχέδιο χρήσεων ανάπτυξης”, σημείωσε.

 

Πέραν του τομέα του real estate, στις προτεραιότητες του ΤΑΙΠΕΔ για το 2019 βρίσκονται τα περιφερειακά λιμάνια, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθήνας, καθώς και εμβληματικά ακίνητα και μαρίνες, αποτελούν τις προτεραιότητες του ΤΑΙΠΕΔ,  “Πρώτα στο ραντάρ το δικό μας και των επενδυτών είναι τα λιμάνια στους άξονες της Εγνατίας Οδού: ανατολικά με τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας και δυτικά με Ηγουμενίτσα – Κέρκυρα. Μέχρι το τέλος του έτους σχεδιάζουμε να εκκινήσουμε τους αντίστοιχους διαγωνισμούς”, δήλωσε.

 

“Ένα από τα πιο εμβληματικά asset μας είναι το 30% του μετοχικού κεφαλαίου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Εκτιμούμε ότι η διαγωνιστική διαδικασία θα μπορούσε να εκκινήσει στις αρχές του 2019, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης που έχουμε σε εξέλιξη”, πρόσθεσε.

 

Σύμφωνα με τον κ. Ξενόφο η πώληση ενός περιουσιακού δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά σημασία μεγάλη έχει οι επενδύσεις να συνοδεύονται η καινοτομία στις εφαρμογές, η ανάταση της Ελλάδας ως επενδυτικός προορισμός και φυσικά είναι το κοινωνικό αποτύπωμα που αφήνει μια επένδυση καθώς αυτή ξεδιπλώνεται σε βάθος χρόνου. “Στην βάση λοιπόν αυτού του στόχου η Ελλάδα αλλάζει και μετεξελίσσεται σε έναν φιλικότερο για τα ξένα κεφάλαια προορισμό. Αφήνοντας πίσω της την μακρά δημοσιονομική περιπέτεια και ακολουθώντας τις διεθνείς καλές πρακτικές, υλοποιώντας σημαντικές μεταρρυθμίσεις και τηρώντας το πλαίσιο των κανόνων και υποχρεώσεών της ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα γίνεται ένα θελκτικό σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης, Βορρά και Νότου” ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Ξεχωριστής αναφοράς έτυχαν στην ομιλία του οι ρωσικές άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, που κατευθύνονται κυρίως στους τομείς της ενέργειας, τις τηλεπικοινωνίες, τον τουρισμό και τα ακίνητα, καθώς και τον τομέα των τροφίμων. Ήδη, όπως είπε, σε διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ που έχουν ολοκληρωθεί η παρουσία εταιρειών ρωσικών συμφερόντων έχει υπάρξει σημαντική. Ως πιο πρόσφατο παράδειγμα ανέφερε τη διεθνή κοινοπραξία South Europe Gateway Thessaloniki Limited, στην οποία μετέχει η «Belterra Investments Ltd.» του ομογενούς Ιβάν Σαββίδη, που απέκτησε το 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης έναντι 232 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΜητσοτάκης: Εκλογές το συντομότερο
Επόμενο άρθρο«Δραματικές αλλαγές» από το λιώσιμο πάγων