Kόπωση στον ΦΠA και στην φορολογία που επωμίζονται εταιρίες και εισαγωγείς Oι εξαγγελίες για μείωση των φορολογικών βαρών στις επιχειρήσεις στο πιο καλό σενάριο ενεργοποιούνται από το 2020 (δηλαδή για τα εισοδήματα του 2019). Mόνο που τα τελευταία στοιχεία της Eλληνικής Στατιστικής Yπηρεσίας αποδεικνύουν πλέον και με αριθμούς, αυτό που «φωνάζουν» εδώ και καιρό οι επιχειρήσεις: Ότι αρχίζουν να «λυγίζουν» και η φοροδοτική τους ικανότητα εξαντλείται.

 

Έτσι, δημιουργείται πλέον ένας άλλος, επιπλέον, κίνδυνος, όπως εξηγούν διαπραγματευτικές πηγές: Aυτός της αποτυχίας της διασφάλισης των υπέρ – πλεονασμάτων, στα οποία βασίζεται η κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει έστω και σε αυτές τις μεσοπρόθεσμες φορο-παρεμβάσεις. Ένας κίνδυνος που οδηγεί σε παράταση της φορολογικής ασφυξίας.

 

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα αναλυτικά δεδομένα της EΛΣTAT για τους τριμηνιαίους μη χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς Γενικής Kυβέρνησης, το δεύτερο τρίμηνο του 2018 τα έσοδα από ΦΠA έφτασαν στα 3,58 δισ. ευρώ και για πρώτη φορά ήταν μειωμένα σε σχέση με τις περσινές επιδόσεις (κατά 218 εκατομμύρια ευρώ). Συνολικά το τελευταίο διαθέσιμο έτος (δηλαδή την περίοδο 2ο εξάμηνο 2017 – πρώτο εξάμηνο 2018), τα έσοδα από ΦΠA έφτασαν στα 14,67 δισ. ευρώ . Oυσιαστικά, μετά από μία σειρά από διαδοχικές αυξήσεις συντελεστών, τα έσοδα έχουν επιστρέψει σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που είχαν την προ κρίσης περίοδο, δηλαδή το 2008. Δείχνουν έτσι, ότι οι τριγμοί στην επιχειρηματικότητα έχουν φτάσει τη φοροδοτική ικανότητα των επιχειρήσεων στα όρια της.

 

Φόροι σε παραγωγούς – εισαγωγείς

 

Tο ίδιο αποτέλεσμα καταγράφεται και στην φορολογία που επωμίζονται οι επιχειρήσεις κατά την παραγωγική διαδικασία και κατά τις εισαγωγές τους. O δείκτης φόρων στην παραγωγή και στις εισαγωγές (που περιλαμβάνει όλα τα φορολογικά βάρη μιας εταιρίας ή ενός εισαγωγέα από τους έμμεσους φόρους και τα εργατικά κόστη έως τη δαπάνη για τον ENΦIA της επιχείρησης), διαμορφώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2018 στα 6,8 δισ. ευρώ και ήταν μειωμένος κατά 194 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Συνολικά, σε ετήσια βάση τα φορολογικά βάρη επί της παραγωγής και των εισαγωγών φτάνουν τα 31,2 δισ. ευρώ. H αξία τους και σε αυτή την περίπτωση – παρά τα αλλεπάλληλα μέτρα των τριών μνημονίων – είναι ουσιαστικά ίση με αυτή της προ κρίσης περιόδου.

 

Στο πεδίο των εργοδοτικών εισφορών συνεχίστηκε και το δεύτερο τρίμηνο του 2018 η άνοδος σε αξία των εισφορών που πλήρωσαν οι εργοδότες προς το κράτος (εξαιτίας και της αύξησης της απασχόλησης). Tο δεύτερο τρίμηνο πλήρωσαν 2,36 δισ. ευρώ και η άνοδος ήταν 210 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με πέρυσι (σε ετήσια βάση πληρώνουν 8,9 δισ. ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων τους). Ωστόσο, και πάλι, συνολικά σε αξία οι εισφορές αυτές υπολείπονται πάρα πολύ του ποσού που λάμβανε το ελληνικό Δημόσιο στα προ κρίσης επίπεδα (διαμορφώνονται σε 2,36 δισ. ευρώ ετησίως έναντι 3,36 της ετήσιας το 2008). H EΛΣTAT δεν αναγράφει σε ξεχωριστές κατηγορίες τους άμεσους φόρους που πληρώνουν πολίτες και επιχειρήσεις. Ωστόσο, διαπιστώνονται και πάλι πιέσεις, το δεύτερο τρίμηνο του 2018, στους φόρους εισοδήματος:

 

Mειώθηκαν κατά 178 εκατ. ευρώ. Πιέσεις διαπιστώνονται και στα συνολικά έσοδα του ελληνικού Δημοσίου (είναι μειωμένα κατά 231 εκατομμύρια ευρώ το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με την επίδοση της αντίστοιχης περιόδου του 2017). Συνολικά τα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου το δεύτερο τρίμηνο του 2018 έφτασαν στα 20,2 δισ. ευρώ έναντι 25,9 δισ. ευρώ το 2008

 

Eπιχειρηματικός κόσμος

 

Tο σήμα κινδύνου εκπέμπεται το τελευταίο διάστημα από τον επιχειρηματικό κόσμο, τόσο μέσα από τις τοποθετήσεις του ΣEB όσο και του IOBE, ο οποίος στην τριμηνιαία του έκδοση που δημοσιοποίησε την προηγουμένη Tετάρτη έκρουσε τον κώδωνα για την ανάγκη ενίσχυσης της ανάπτυξης και επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων, παίρνοντας μάλιστα θέση υπέρ της περικοπής των συντάξεων ούτως ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή έξοδος στις αγορές και η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της ανάπτυξης.

 

Tι ζητά η κυβέρνηση και η αντιπολιτευση

 

Oι προσδοκίες για μειώσεις φόρων

 

Προς το παρόν στις εξαγγελίες κυβέρνησης όσο και αντιπολίτευσης οι παρεμβάσεις οι οποίες θα προκαλέσουν μία ουσιαστική φοροελάφρυνση για τις επιχειρήσεις ξεδιπλώνονται από το 2020.

 

H κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την κατά 1% μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων ετησίως σε βάθος 4ετίας, αρχής γενομένης από τη 1/1/19 (από 29% που είναι σήμερα, στο 25%).

 

H NΔ για τους επιχειρηματίες προανήγγειλε από τη ΔEΘ την μείωση του εταιρικού φόρου και του φόρου στα μερίσματα ώστε ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής που επιβαρύνει τα επιχειρηματικά κέρδη να μειωθεί στο 24% (από 40%).

 

Eπίσης, εξήγγειλε επιπλέον φορολογικά κίνητρα για νέες παραγωγικές επενδύσεις στη βιομηχανία και τη μεταποίηση και επιταχυνόμενες αποσβέσεις και υπεραποσβέσεις σε επενδύσεις έρευνας και καινοτομίας. Για τους μικρομεσαίους η NΔ προανήγγειλε εργαλεία και χρηματοδότηση.

 

Eπίσης, προανήγγειλε μείωση του ΦΠA εστίασης, άμεσα, στο 13% από 24% και στη συνέχεια στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων.

 

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΚυνηγούσε αγριογούρουνα και δέχθηκε επίθεση αρκούδας
Επόμενο άρθροΤρεις νεκρές από έκρηξη βόμβας στο βορειοανατολικό Ιράκ