Οι φόβοι για τα stress test

 

Δεν είναι μόνο ιταλικές τράπεζες που θα πρέπει να ανησυχούν για την πιο σκληρή τραπεζική δοκιμασία της Ευρώπης: οι γερμανικοί όμιλοι θα αισθανθούν επίσης τον πόνο.

 

Η Deutsche Bank AG θα «χτυπηθεί» ιδιαίτερα, λόγω του αυστηρότερου stress test που εφαρμόζεται στις γερμανικές τράπεζες δανειστές. Η βασική μέτρηση της χρηματοοικονομικής δύναμης της Deutsche Bank θα πέσει, τοποθετώντας το στο χαμηλότερο μισό των τραπεζών που μετράται από τη δοκιμή, δήλωσε μια πηγή στο Bloomberg.

 

Καθώς οι γερμανικές τράπεζες αντιμετωπίζουν έντονη ανταγωνιστική πίεση εγχώρια, οι ιταλικές βλέπουν ότι τα επίπεδα κεφαλαίου τους μειώνονται μετά από τη διαμάχη μεταξύ της λαϊκιστικής κυβέρνησης της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία προκάλεσε πτώση των κρατικών ομολόγων. Οι μετοχές σε ιταλικές τράπεζες κατέγραψαν πτώση και η S&P Global Ratings μείωσε τις προοπτικές της σε 11 από τις τράπεζες της χώρας, όπως οι Intesa Sanpaolo SpA, Banca IMI SpA και Mediobanca SpA.

 

Τα αποτελέσματα των stress test θα δείξουν ακριβώς πόσο ανθεκτικές είναι 48 τράπεζες σερ μια σοβαρή οικονομική ύφεση. Ενώ δεν υπάρχει βαθμός επιτυχίας ή αποτυχίας, το αποτέλεσμα της προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων είναι πολύ σημαντικά, διότι συμβάλλει στον προσδιορισμό του κατά πόσον οι τράπεζες χρειάζονται περισσότερο κεφάλαιο ή εάν μπορούν αντ ‘αυτού να αυξήσουν τα μερίσματα των μετόχων και τα μπόνους προσωπικού.

 

Οι επενδυτές των γερμανικών τραπεζών μπορούν να επικεντρωθούν στο αρνητικό feedback που αφορά την αδύναμη κερδοφορία των τραπεζών και την χαμηλότερη ανάπτυξη. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) επίσης υπολογίζει τις απώλειες σε σύνθετα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία η Deutsche Bank έχει πολλά.

 

Εξετάζοντας τη μεγαλύτερη εικόνα, η ΕΚΤ αναφέρει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις ευρωπαϊκές τράπεζες είναι η γεωπολιτική αβεβαιότητα που δημιουργούν γεγονότα όπως το Brexit. Τα stress tests θα λάβουν υπόψη το γεγονός ότι υπάρχει “ευρύ φάσμα μακροοικονομικών κινδύνων” που πιθανόν απορρέουν από την απόσυρση της Βρετανίας από την ΕΕ, σύμφωνα με την ΕΑΤ.

 

Σε γενικές γραμμές, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένες σε σχέση με τους προηγούμενους γύρους, επειδή έχουν ισχυρότερα κεφάλαια και λιγότερο επικίνδυνη βάση περιουσιακών στοιχείων, δήλωσε ο Bernd Ackermann, αναλυτής της S&P. Ωστόσο, η εφαρμογή των νέων λογιστικών προτύπων και οι “ελαφρώς πιο αυστηρές μακροοικονομικές υποθέσεις” ενδέχεται να αντισταθμίσουν τα οφέλη αυτά, ανέφερε.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑνάπτυξη 2,2% φέτος και 2,3% το 2019
Επόμενο άρθροH Τσεχία θέλει να αποσυρθεί από το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη μετανάστευση