Και τα 975 αντικείμενα της τελευταίας συλλογής έργων τέχνης του Γάλλου Πιέρ Μπερζέ πωλήθηκαν έως και σε τετραπλάσια τιμή από τις αρχικές εκτιμήσεις, σε 2.500 πλειοδότες από 72 χώρες: η διήμερη δημοπρασία στο Παρίσι απέφερε 27,5 εκατομμύρια ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των εξόδων), ανακοίνωσε ο οίκος Sotheby’s.

 

O επιχειρηματίας που πέθανε στις 8 Σεπτεμβρίου 2017 σε ηλικία 86 ετών και συγκαταλεγόταν στους μεγαλύτερους συλλέκτες της εποχής του, διέμενε κατά περιόδους σε τέσσερις κατοικίες: ένα ιδιωτικό ξενοδοχείο στο Παρίσι, μια ντάτσα στη Νορμανδία, μια αγροικία στο Σεν-Ρεμί ντε-Προβάνς και στη Βίλα Μαμπρούκα στην Ταγγέρη. Ο Μάντισον Κοξ, σύζυγος και παγκόσμιος κληρονόμος του Μπερζέ, διέθεσε προς πώληση την Τρίτη και την Τετάρτη την επίπλωση και τη διακόσμηση των κατοικιών αυτών.

 

“Δεν πιστεύω ότι μπορεί κάποιος να κάνει κτήμα του τα έργα τέχνης. Η τέχνη ήταν πάντα για μένα και για τον Ιβ (Σεν Λοράν) υπό διαμετακόμιση. Όλα πρέπει μια μέρα να αλλάζουν χέρια”, είχε πει ο Μπερζέ στην εφημερίδα Figaro μερικές εβδομάδες πριν πεθάνει.

 

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, μέρος των εσόδων από την πώληση θα δοθεί στο ‘Ιδρυμα Πιέρ Μπερζέ-Ιβ Σεν Λοράν και στο ‘Ιδρυμα Jardin Majorelle στο Μαρακές.

 

“Το ύστατο κεφάλαιο της τελευταίας μεγάλης πώλησης Πιέρ Μπερζέ/Ιβ Σεν Λοράν ολοκληρώθηκε σημειώνοντας πολλά παγκόσμια ρεκόρ. Ο Ιβ είχε πει ‘μια μέρα θα μιλάνε για γούστο Μπερζέ’. Ο θρίαμβος της πώλησης αυτής το βεβαιώνει πλήρως”, δήλωσε ο Μάντισον Κοξ.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΟι φυλές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αλληλοεξοντώνονται γύρω από την ΕΡΤ
Επόμενο άρθροΑνθεκτικές σε χρηματοπιστωτικές διαταραχές οι 33 ευρω-τράπεζες