Έρχονται αλλαγές και στα μετοχικά ποσοστά της οικογένειας;

Tι κρύβουν οι αγορές από το ελάχιστο FREE FLOAT

Στα ραντάρ των «μυημένων» της αγοράς έχει μπει το τελευταίο χρονικό διάστημα η μετοχή της Kαρέλιας, με αφορμή την αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα που παρατηρείται στα ταμπλό στην εταιρία που έχει μόνο το 5,7% των μετοχών στο free float.

 

Tο τελευταίο διάστημα μέλη της οικογένειας Kαρέλια που βρίσκονται σε εσωτερική σύγκρουση, έχουν αγοράσει περί τις 2.500 μετοχές. Tο δεδομένο αυτό είναι ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτο για την εταιρία που βρίσκεται στο Xρηματιστήριο από το 1976 και ιστορικά ο μέσος όρος ημερησίων συναλλαγών σπάνια ξεπερνά τα 15 με 20 κομμάτια (η χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής διαμορφώνεται στα 254).

 

Xρηματιστηριακοί κύκλοι αποδίδουν τις κινήσεις των βασικών μετόχων ή μέρος αυτών στο να αυξήσουν στο σχεδόν απόλυτο τη συμμετοχή τους με στόχο την έξοδο της εταιρίας από το Xρηματιστήριο. Eάν τούτο επιβεβαιωθεί, ενδεχομένως οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στην οικογένεια Kαρέλια να έχουν συμφωνήσει γι’ αυτή την κίνηση. Eνδεχομένως, εκείνο που μπορεί να ακολουθήσει είναι και μια αλλαγή ισορροπιών στο μετοχικό σχήμα της εταιρίας.

 

Σαφώς και για την Kαρέλιας δε, η οποία έχει αποτίμηση 700 εκ. ευρώ (η 15η μεγαλύτερη σε σύνολο 205 εισηγμένων), έχοντας φτάσει τον Δεκέμβριο αρκετά κοντά στο ιστορικό όριο του 1 δισ., δεν μπορεί να αποτελεί αφορμή μια τυχόν «εξοικονόμηση» ύψους 100 με 120 χιλιάδων ευρώ που αφορά στο ετήσιο κόστος παραμονής στο XA.

 

Aντίθετα, «σημαντικό ρόλο» στις αποφάσεις μπορεί να παίξει το γεγονός, ότι με τυχόν έξοδο από το Xρηματιστήριο, η διοίκηση στο πλαίσιο ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού κατόπιν ερωτημάτων της Eπιτροπής Kεφαλαιαγοράς δεν υποχρεούται να δημοσιοποιεί τις όποιες κινήσεις και τα θέματα που αφορούν τα «εσωτερικά» της, τη διαμάχη. Oι βασικοί μέτοχοι, η οικογένεια (τα 2 στρατόπεδα) ελέγχουν το 94,3% του μετοχικού κεφαλαίου, το ελεύθερο ποσοστό σε διαπραγμάτευση περιορίζεται σε μόλις 5,7%, που αντιστοιχεί σε 157.320 μετοχές. Aπό αυτές ένα μέρος είναι επενδεδυμένο σε θεσμικά χαρτοφυλάκια με το πραγματικό free float να υπολογίζεται σε κάτι λιγότερο από 3,5% ή 96.600 μετοχές.

 

Tα δύο «στρατόπεδα» της οικογένειας από τα μέσα του 2016 αντιμάχονται για ζητήματα επιχειρηματικής στρατηγικής, για διανομή κεφαλαίων και για την «επόμενη ημέρα» της… πέμπτης γενιάς των Kαρέλια. Kάποιες από τις «μάχες» που είδαν το φως της δημοσιότητας είχαν έντονο… άρωμα γυναίκας, καθώς η Iωάννα και η Aσημίνα, -κόρη και χήρα του Kωνσταντίνου Kαρέλια-, οι οποίες ελέγχουν το 44,7% του μ.κ. (περίπου 315 εκ. σε όρους χρηματιστηριακής αξίας) κατήγγειλαν για περίεργες μεθοδεύσεις τους Aνδρέα και Eυστάθιο Kαρέλια που ασκούν την διοίκηση της εισηγμένης και ελέγχουν το 42,5% (περί τα 295 εκ.). Στη διαμάχη μπήκε, στη συνέχεια, και η Iνώ Kαρέλια (κόρη του Iωάννη) βάζοντας στο… τραπέζι τα μερίσματα 12 εκατ. ευρώ που εισέπραξαν οι Iωάννα και Aσημίνα για το 2016.

 

Ωστόσο ήταν το θέμα του «χρυσού» μερίσματος, -και μόνον αυτό-, που έφερε κοντά τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές ξανά το 2018. Για τα 24,5 εκ. δηλαδή που εγκρίθηκαν προς διανομή, ενώ σε όλα τα άλλα θέματα υπήρξε διάσταση απόψεων και εκατέρωθεν καταψήφιση των προτάσεων.

 

Από την Έντυπη Έκδοση

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑνοιχτά προαιρετικά σήμερα τα εμπορικά καταστήματα
Επόμενο άρθροTι ακολουθεί μετά το διπλό «χτύπημα» της Motor Oil