Στην αναγκαιότητα ανάπτυξης μια σύνθετης στρατηγικής προκειμένου η χώρα να είναι ανταγωνιστική μετά την έξοδό της από τα προγράμματα στήριξης αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας.

 

Μιλώντας στο συνέδριο Capital+Vision ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε πως «έχουμε μπει σε μια νέα φάση μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος διάσωσης. Είμαστε εκτός προγράμματος, προφανώς παραμένουμε μια χώρα με μεγάλο χρέος και θα έχουμε μια αυξημένη εποπτεία. Στη νέα περίοδο έχουμε να διαχειριστούμε ένα θέμα εμπιστοσύνης το οποίο σταδιακά πρέπει να αποκαταστήσουμε προκειμένου να διευκολυνθεί η πορεία μας».

 

Υπογράμμισε, δε, ότι σήμερα η οικονομία της χώρας έχει βελτίωση μικρή, αλλά σαφή. «Έχουμε δείγματα θετικά τα οποία πρέπει να αναδείξουμε. Το γεγονός ότι πετυχαίνουμε κάποιους ρυθμούς ανάπτυξης μετά από πολλά χρόνια, που δεν είναι μεγάλοι αλλά είναι σημαντικοί, δεν είναι αυτό που θέλουμε, δεν είναι αυτό που αρκεί για να αλλάξουμε την εικόνα»

 

Ο κ. Πιτσιόρλας, στην ομιλία του εκτίμησε ότι οι πραγματικοί ρυθμοί ανάπτυξης είναι παραπάνω από αυτούς που λένε τα επίσημα στοιχεία και πρόσθεσε ότι «σε αυτό το περιβάλλον χρειάζεται μια σύνθετη στρατηγική. «Απαιτούνται πολιτικές προϋποθέσεις για να πάμε μπροστά. Η πολιτική σταθερότητα είναι το πρώτο που πρέπει να εξασφαλίσουμε για να μπορέσουμε να κάνουμε βήματα. Θωρώ ότι μπορούμε να πούμε ότι έχουμε τις προϋποθέσεις να διαμορφώσουμε όρους πολιτικής σταθερότητας και να πείσουμε για αυτό. Επιδίωξή μας είναι η τετραετία να εξαντληθεί και θεωρούμε αν αυτό γίνει συνείδηση όλων, διαμορφώνει όρους πολιτικής σταθερότητας. Έχουμε συνείδηση των κρίσιμων ορίων που πρέπει να ξεπεραστούν για να φτάσουμε μέχρι το τέλος τετραετίας αλλά θεωρούμε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις και μπορούμε να φτάσουμε μέχρι το τέλος της τετραετίας».

 

Επίσης, τόνισε ότι «θα πρέπει να διαχειριστούμε ζητήματα διεθνούς πολιτικής με νηφαλιότητα, ψυχραιμία και κυρίως με κριτήριο την ενίσχυση της θέσης της χώρας και με κριτήριο τη διαμόρφωση συμμαχιών που μας είναι πολύτιμες σε ένα ταραγμένο διεθνές σκηνικό. Το κριτήριο το βασικό είναι η υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, αλλά αυτό προϋποθέτει συμμαχίες».

 

Από το βήμα του συνεδρίου ο κ. Πιτσιόρλας επεσήμανε ότι «θα πρέπει να τονώσουμε την κοινωνική συνοχή και να αποκαταστήσουμε ένα αίσθημα μεγαλύτερης δικαιοσύνης στον ελληνικό λαό, ένα αίσθημα αποκατάστασης των ακραίων ζημιών που έχει υποστεί προκειμένου να υπάρχει κοινωνική συνοχή που θα στηρίξει το οποιοδήποτε αναπτυξιακό πρόγραμμα».

 

Αναφορικά με τις επενδύσεις, ο κ. Πιτσιόρλας τόνισε ότι «τα τελευταία χρόνια και επενδύσεις έχουμε και επενδυτικό ενδιαφέρον έχουμε. Ειδικότερα οι άμεσες ξένες επενδύσεις έχουν σημειώσει ρεκόρ τα τελευταία χρόνια». Ωστόσο, επεσήμανε ότι οι επενδύσεις δεν μπορούν να έρθουν εάν δεν λυθούν χρόνια και δομικά προβλήματα. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο, σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα, αναλαμβάνει συνεχώς πρωτοβουλίες προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να διευκολυνθεί η επενδυτική δραστηριότητα και το επιχειρείν.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠροτείνει τερματισμό ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Τουρκία
Επόμενο άρθροΤι κάνει η Κομισιόν για την φορο-απάτη άνω των 55 δισ. ευρώ;