Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών υποχώρησε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο, με τις εμπορικές εντάσεις και τους δασμούς, σε συνδυασμό με τις πολιτικές εξελίξεις, να αποτελούν πληγή για τις εξαγωγές και το την ψυχολογία της αγοράς.

 

Ειδικότερα, ο τελικός σύνθετος δείκτης ΡΜΙ της IHS Markit υποχώρησε στις 53,1 μονάδες τον Οκτώβριο από 54,1 τον Σεπτέμβριο, διολισθάινοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2016

 

Ηταν ωστόσο υψηλότερος από την πρώτη εκτίμηση που έκανε λόγο για 52,7 μονάδες και ανώτερος από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

 

«Οι επιχειρήσεις στην ευρωζώνη ανέφεραν ότι είχαν απογοητευτική έναρξη τετάρτου τριμήνου», σημείωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

 

«Η επιβράδυνση στις εξαγωγές, που συνδέεται με τις εμπορικές εντάσεις και τους δασμούς, έχει επιδεινωθεί από την αυξανόμενη πολιτική αβεβαιότητα, την ενισχυμένη αποστροφή κινδύνου και τη σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών», πρόσθεσε.

 

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τα τέλη του χρόνου η ΕΚΤ ετοιμάζεται να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 2,6 τρισ. ευρώ κλείνοντας έτσι την πόρτα σε μια σημαντική πηγή στήριξης και ενίσχυσης της οικονομίας της ευρωζώνης.

 

Την περασμένη Παρασκευή, ένας ανάλογος δείκτης, ο δείκτης βιομηχανικής δραστηριότητας αυξήθηκε τον Οκτώβριο με τον βραδύτερο ρυθμό εδώ και πάνω από δυο χρόνια καθώς οι παραγγελίες για εξαγωγές υποχώρησαν για πρώτη φορά από τα τέλη του 2014, ενώ η επιβράδυνση συμπεριλαμβάνει και τον τομέα υπηρεσιών της ευρωζώνης.

 

Ο PMI υπηρεσιών υποχώρησε στις 53,7 μονάδες από 54,7 τον Σεπτέμβριο, το χαμηλότερο που έχει σημειωθεί από τις αρχές του 2017, πάνω ωστόσο από την προσωρινή μέτρηση των 53,3 μονάδων.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΧωρίς άδεια και επίσημα η αεροπορική Cobalt
Επόμενο άρθροΠροσπάθειες ανάκαμψης στο ταμπλό