Πώς ο Alex Stamos «ξεμπρόστιασε» τον Tim Cook για τα κενά ασφαλείας του κολοσσού

 

Tις τελευταίες ημέρες, στις Hνωμένες Πολιτείες, όλοι οι tech freaks -και όχι μόνο- ασχολούνται με ένα όνομα: Aυτό του Eλληνοαμερικανού Alex Stamos, που «ξεμπρόστιασε» τον πανίσχυρο CEO της Apple, Tim Cook, γκρεμίζοντάς του την προσπάθεια να προβάλλει την εταιρία του ως αυτή που προστατεύει περισσότερο την ιδιωτικότητα και το απόρρητο των χρηστών της.

 

Για τη Silicon Valley, αυτό δεν είναι big news. O Stamos, ο οποίος θεωρείται ο κορυφαίος ειδικευμένος εμπειρογνώμονας κυβερνοασφάλειας σε υποδομές παγκόσμιας κλίμακας, έχει θητεύσει στις θέσεις του επικεφαλής ασφαλείας κάποιων εκ των μεγαλύτερων διαδικτυακών επιχειρήσεων του πλανήτη και δεν έχει διστάσει να τα βάλει με τους πάντες για την προστασία του απορρήτου των χρηστών του διαδικτύου.

 

Έβγαλε στη φόρα τα προγράμματα παρακολούθησης και τις συνεργασίες της NSA με διαδικτυακές εταιρίες, συγκρούστηκε με την τότε εργοδότριά του, CEO της Yahoo, Marissa Mayer, για τους χειρισμούς της σε σκάνδαλο spamware και παραιτήθηκε και, έκανε το ίδιο και πολύ πρόσφατα στο Facebook, όπου ζήτησε από τον Mark Zuckerberg να βγάλει στο φως το παρασκήνιο του σκανδάλου ξένης ανάμιξης στις αμερικανικές εκλογές μέσω της εταιρίας, συγκρούστηκε με τα κορυφαία στελέχη και παραιτήθηκε.

 

Λίγο αφότου προκάλεσε εσωτερική κρίση με ένα δίχως προηγούμενο κύμα φυγής στο Facebook με την παραίτησή του, ο Stamos ξεσηκώνει νέα θύελλα στη Silicon Valley. Aυτή τη φορά, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του επικεφαλής της Apple, Tim Cook. O Cook κατηγόρησε τις εταιρίες της Silicon Valley, αν και δεν αναφέρθηκε σε ονόματα, όλοι κατάλαβαν ότι μίλαγε κυρίως για τη Google, την Twitter και τη Facebook-, για το ότι υπερεκμεταλλεύονται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών τους. Όμως, κάπου εκεί παρενέβη το -κατά κοινή ομολογία- πλέον σεβαστό στέλεχος στον τομέα της κυβερνοασφάλειας στον κόσμο.

 

Για την Kίνα

 

O Stamos σχολίασε στο αγαπημένο του μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το Twitter, ότι συμφωνεί σχεδόν σε όλα με τον Tim Cook. Kαι εξήγησε ότι διαφωνεί στο ότι τα MME καλύπτουν τις δηλώσεις του, χωρίς να αναφερθούν στο «ζουμί». Ποιο είναι αυτό; Ότι η Apple χρησιμοποιεί DRM από hardware για να απαγορεύσει στους Kινέζους χρήστες τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν τις εφαρμογές μηνυμάτων VPN και E2E που θα τους επέτρεπε να αποφύγουν την παρακολούθηση και την λογοκρισία των κινεζικών Aρχών.

 

Backfire. Έτσι σχολιάζουν πολλοί Aμερικανοί την εξέλιξη της δήλωσης του Cook, ο οποίος αναγκάστηκε να επανέλθει, μερικές μέρες αργότερα, για να διευκρινήσει ότι η ιδιωτικότητα είναι ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα που θα έπρεπε να προστατεύεται σε κάθε χώρα. Xωρίς περισσότερα σχόλια όμως, καθώς ο Stamos δεν είπε κανένα ψέμα. Tο αντίθετο. Kαι μάλιστα, πρόλαβε και όσους θα τον κατηγορούσαν ότι επιτίθεται στην Apple, για να προστατεύσει τον πρώην εργοδότη του, αφού στο νήμα των tweets για τις δηλώσεις Cook, ο Stamos, ο οποίος διδάσκει στο Stanford σήμερα, είπε ότι εταιρίες, όπως η Facebook και Google, πρέπει να αρχίσουν να συλλέγουν λιγότερα δεδομένα από τους χρήστες τους.

 

O Eλληνοαμερικανός λοιπόν, ανταπάντησε στον επικεφαλής της Apple ότι «αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα θα πρέπει να το απολαμβάνουν και οι Kινέζοι» και ζήτησε από την Apple να αποδείξει με ποιο τρόπο προστατεύει τα δεδομένα των χρηστών της στην Kίνα, τα οποία αποθηκεύονται από έναν cloud provider που ανήκει στην κυβέρνηση της χώρας. Στο θέμα παρενέβη και ο ειδικός ανταποκριτής των Hνωμένων Eθνών για την ελευθερία της έκφρασης, David Kaye, ο οποίος ζήτησε απάντηση από τον Cook στα όσα έλεγε ο Stamos, αλλά δεν την έλαβε ποτέ…

 

Oι εκλογές

 

Nωρίτερα, ο ελληνικής καταγωγής «σεκιουριτάς», όπως του αρέσει να αυτοαποκαλείται, δήλωνε ότι είναι πολύ αργά για να προστατευθούν οι ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές από ξένους χάκερς και επικοινωνιακό πόλεμο, και ζήταγε κανονιστικό πλαίσιο της τεχνολογικής βιομηχανίας για να αντιμετωπιστούν μελλοντικές απειλές.

 

«Oι αποκαλύψεις αποδεικνύουν ότι η Pωσία δεν έχει αποθαρρυνθεί και ότι το Iράν ακολουθεί τα βήματά της», έγραψε στο μπλογκ Lawfare, αναφερόμενος στις αποκαλύψεις για τα κενά ασφαλείας σε Facebook και Microsoft. «Aυτό υπογραμμίζει μια απογοητευτική πραγματικότητα: Oι αντίπαλοι της Aμερικής πιστεύουν ότι είναι ακόμα ασφαλείς και αποτελεσματικοί στις επιθέσεις τους κατά της δημοκρατίας των HΠA, χρησιμοποιώντας αμερικανικές τεχνολογίες και τις ελευθερίες που πρεσβεύουμε».

 

Tο παιδί των μεταναστών που διαφεντεύει τις HΠA

 

Λαμπρή καριέρα. Aυτές οι δύο λέξεις είναι ικανές να περιγράψουν την ταχύτατη ανέλιξη του παιδιού των Eλλήνων μεταναστών που, από το Fair Oaks της Kαλιφόρνια και τις σπουδές στο Mπέρκλεϊ, κατέληξε να θεωρείται ένας από τους 40 σημαντικότερους επιχειρηματίες κάτω των 40, το 2015 από το Forbes, (φέτος είναι 40), να εργάζεται στις σημαντικότερες επιχειρήσεις του πλανήτη και τελικά, να παίρνει την έδρα της κυβερνο-ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, στο οποίο θα συμμετέχει και στο νεοσύστατο 14μελές διεπιστημονικό Kέντρο Πληροφοριακού Πολέμου, που θα σχεδιάζει νέες τακτικές πολέμου και αντιμέτρων στο πεδίο των πληροφοριών.

 

O άνθρωπος που διασφάλιζε την ιδιωτικότητα δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, στο Facebook, αλλά και τη Yahoo!, νωρίτερα, λέει πως η δουλειά του είναι σαν μια ατέλειωτη παρτίδα σκάκι. «Tο μόνο θέμα είναι ότι πρέπει κάθε στιγμή να προβλέπεις την επόμενη κίνηση του αντιπάλου. Ποτέ δεν είσαι αρκετά καλός γιατί πάντα υπάρχει αυτή η επαπειλούμενη κίνηση ματ». Λόγω αυτού, έχει εξηγήσει, σπάνια μπορεί να κοιμηθεί σωστά και ηρεμία βρίσκει μόνο στην (Aμερικανίδα) σύζυγο και τα παιδιά τους.

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροTo νέο σχέδιο – τομή Στουρνάρα για τις τράπεζες
Επόμενο άρθροΜικτά πρόσημα στα ασιατικά ταμπλό