Να διασφαλίσει τις καταθέσεις επιχειρεί το ιταλικό τραπεζικό σύστημα, με πέντε κορυφαίες τράπεζες να δίνουν τα χέρια για τη δημιουργία ενός διατραπεζικού fund που σκοπό θα έχει την προστασία των καταθέσεων.

 

Το αρχικό κεφάλαιο του επενδυτικού ταμείου θα προέρχεται από τις πέντε τράπεζες και θα ανέρχεται στα 2,75 δισ. ευρώ, ενώ, όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα Il Messaggero, στόχος του fund θα είναι η ενίσχυση των ασθενέστερων τραπεζών σε περίπτωση κρίσης.

 

Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων και το σπρεντ έναντι των γερμανικών τίτλων έχουν αυξηθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες μετά τις δηλώσεις της κυβέρνησης της Ρώμης ότι θα αυξήσει τις δαπάνες διογκώνοντας έτσι το ιταλικό έλλειμμα. Όλα αυτά την έφεραν σε τροχιά σύγκρουσης με την Κομισιόν.

 

Η αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί, έχει εντείνει την ανησυχία για την κατάσταση των ιταλικών τραπεζών, δεδομένου του ύψους των κρατικών ομολόγων που κατέχουν.

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι τράπεζες Intesa Sanpaolo, UniCredit , Banco BPM, Ubi Banca και Banca Monte dei Paschi di Siena συμφώνησαν κατ’αρχήν να συνεισφέρουν 550 εκατ. ευρώ έκαστη για τη δημιουργία του fund.

 

Η Intesa Sanpaolo αρνήθηκε να προβεί σε σχολιασμό των πληροφοριών, ενώ οι άλλες τέσσερις δεν ήταν διαθέσιμες για κάποιο σχόλιο στο Reuters.

 

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, κι άλλες τράπεζες σκέφτονται να συνεισφέρουν στο ταμείο αυτό κι έχουν διορία μέχρι τις 24 Νοεμβρίου για να το αποφασίσουν. Η πρωτοβουλία δε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει και τις ευλογίες της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΜε ανησυχεί η βαθμιαία «ορμπανοποίηση» του ΕΛΚ
Επόμενο άρθροΑμετάβλητα τα επιτόκια της Fed