Αιχμές Τουσκ για Τραμπ

Αιχμές Τουσκ για Τραμπ

Επικριτικος απέναντι στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σε ομιλία που εκφώνησε σήμερα στο Λοτζ της Πολωνίας.

 

«Για πρώτη φορά στην ιστορία, έχουμε μια αμερικανική κυβέρνηση που δεν δείχνει ενθουσιασμό, και λίγα λέω, για μια ενωμένη και ισχυρή Ευρώπη», δήλωσε ο Τουσκ.

 

«Μιλώ εδώ για τα γεγονότα και όχι για την προπαγάνδα», πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, και κατηγόρησε τον αμερικανό πρόεδρο ότι, πριν από έξι μήνες, στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) στον Καναδά, «κατήργησε, ουσιαστικά ο ίδιος, τη φράση που βρισκόταν πάντα στις δηλώσεις των επτά δυτικών δυνάμεων ότι θέλουμε να σεβαστούμε την τάξη που βασίζεται στις αρχές και τις αξίες».

 

(Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την πολωνική εφημερίδα Gazeta Wyborcza, ο Τουσκ διευκρινίζει τη σκέψη του, λέγοντας πως ο Τραμπ επιθυμεί έναν κόσμο στον οποίο θα υπάρχουν «εμείς, οι ΗΠΑ από τη μια πλευρά, και από την άλλη οι διάφορες άλλες χώρες διασκορπισμένες»).

 

Αναφερόμενος εξάλλου στις προσεχείς εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την άνοιξη του 2019, ο Τουσκ προειδοποίησε κατά της εμφάνισης ενός εθνικιστικού ρεύματος εχθρικού προς την ΕΕ, και μίλησε για την άνοδο «αντιευρωπαϊκών αισθημάτων» σε πολλές πρωτεύουσες.

 

«Αυτό δεν αφορά ακόμη τους ηγέτες, όμως τέτοιες δυνάμεις ανεβαίνουν μπροστά στα μάτια μας. Δυνάμεις που ποντάρουν περισσότερο στη σύγκρουση απ’ ό,τι στη συνεργασία, στην αποσύνθεση μάλλον παρά στην ολοκλήρωση».

 

Τέλος ο Τούσκ, ο οποίος έκανε πρόσφατα λόγο για τον «θανάσιμο κίνδυνο» ενός Polexit, επέκρινε τη θέση σημερινών πολωνών ηγετών έναντι της Ευρώπης, χωρίς ωστόσο να τους καταγγείλει ονομαστικά.

 

«Αυτοί που αντιτίθενται σε μια ισχυρή παρουσία της Πολωνίας στην Ευρώπη, δρουν ντε φάκτο εναντίον της ανεξαρτησίας μας», τόνισε.

 

Καταλήγοντας ο Τουσκ απηύθυνε έκκληση στους Πολωνούς: «εξαρτάται από εμάς το αν (…) οι πολιτικοί θα διαλύσουν την ΕΕ και θα βγάλουν την Πολωνία από την ΕΕ».

ΠΗΓΗ

Share this post