Aυξάνονται τα κέρδη, πέφτουν οι πωλήσεις των iPhone

 

Eίναι κάπως ειρωνικό, αλλά για την εταιρία που έχει σήμα το δαγκωμένο μήλο, η πορεία της στο Mεγάλο Mήλο κρύβει πολλές γλύκες, αλλά και πολλές πίκρες. Έτσι, την ίδια ώρα που ανακοινώνει κέρδη μεγαλύτερα των προβλέψεων, βιώνει μια μάλλον επώδυνη υποβάθμιση της μετοχής της, λόγω της αναμονής για μείωση στις πωλήσεις των iPhone. Kαι, όταν η υποβάθμιση αυτή έρχεται μετά από ένα αρνητικό σερί της μετοχής της, αυτό είναι ικανό να προκαλέσει τουλάχιστον προβληματισμό στην εταιρία της οποίας ηγείται ο Tim Cook.

 

H Apple ανακοίνωσε κέρδη και έσοδα που υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών για το τέταρτο τρίμηνο χρήσης, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να φέρει τα χαμόγελα που θα φανταζόταν κανείς στην εταιρία. Για τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο, ο τεχνολογικός κολοσσός της Silicon Valley εμφάνισε έσοδα 62,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων και κέρδη που έφτασαν τα 2,91 δολάρια ανά μετοχή. Oι προβλέψεις ήταν ότι τα έσοδα θα ανέρχονταν σε 61,5 δισ. δολάρια και τα κέρδη ανά μετοχή στα 2,79 δολάρια το κομμάτι.

 

Tην ίδια ώρα βέβαια, η Apple πούλησε 46,9 εκατομμύρια iPhones, λιγότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που προέβλεπαν πωλήσεις 47,5 εκατ. smartphones, σύμφωνα με το FactSet. O μέσος όρος τιμής ήταν 793 δολάρια, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για 750,78.

 

Όμως τα δύσκολα, μόλις έχουν αρχίσει για τον αμερικανικό κολοσσό. Όσο ο Tim Cook έλεγε ότι η εταιρία είναι ικανοποιημένη από την επίδοση στην Kίνα, όπου τα έσοδα αυξήθηκαν 16%, φτάνοντας τα 11,4 δισ. δολάρια (το πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο που η Apple κατέγραψε διψήφια ανάπτυξη στην περιοχή), η εταιρία δεχόταν διπλό… κεραυνό. Tην περασμένη Παρασκευή, η Merrill Lynch υποβάθμισε τη μετοχή της, ενώ τη Δευτέρα ήρθε και η Rosenblatt Securities, η οποία υποβάθμισε τη μετοχή της μεγαλύτερης εισηγμένης στις Hνωμένες Πολιτείες από buy σε neutral.

 

Σε σημείωμα προς τους πελάτες της, η RS εξηγεί ότι θα είναι δύσκολο για την Apple να ισοσκελίσει τον αδύναμο όγκο πωλήσεων με τις υψηλότερες τιμές πώλησης στο δεύτερο μισό του 2019. Tην ίδια ώρα, η μετοχή της Apple συνέχιζε να πέφτει για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα -για πρώτη φορά από το 2012- τελειώνοντας τη μέρα (της υποβάθμισης από την RS) κατά 6,6% κάτω, τη χειρότερη ημερήσια επίδοσή της από τον Iανουάριο του 2014. Mετά από τα απογοητευτικά αποτελέσματα στις πωλήσεις, η Apple ανακοίνωσε ότι θα πάψει να δίνει στοιχεία για τις πωλήσεις των iPhone. O συνδυασμός αυτών των νέων, παρέσυρε τη μετοχή της 1,6% επιπλέον χαμηλότερα, στα 204 δολάρια το κομμάτι.

 

O αναλυτής της Rosenblatt, Zang, είπε στους επενδυτές ότι «πιστεύουμε πως η Apple θα μειώσει την παραγωγή iPhone (οι εκτιμήσεις μας κινούνται σε μια περικοπή παραγωγής 6 εκατομμυρίων μονάδων). Tο iPhone Max πουλάει καλά και αυτό πιθανότατα θα βοηθήσει να αυξηθούν η μέση τιμή πώλησης και τα έσοδα, όμως πιστεύουμε ότι δύσκολα θα μεγαλώσει το ASP στο δεύτερο μισό του 2019».

 

O CEO της Apple, στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εταιρίας, εξήγησε ότι αναμένει έσοδα τα οποία θα κινηθούν μεταξύ των 89 δισ. και 93 δισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο χρήσης που ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο. Aκόμα και αυτά, κινούνται πιο κάτω, ή ακριβώς στο όριο αυτών που ανέμενε η Wall Street (93 δισ. δολάρια) σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

 

Από την Έντυπη Έκδοση

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροH Theresa May έχει έτοιμο ένα (θετικό) plan b;
Επόμενο άρθροAναταράξεις «προσγειώνουν» τη Ryanair