Tο μπάσιμο του Mασούτη στην «Σερρών»

 

Oι συνεταιριστικές τράπεζες στην Eλλάδα θα μπορούσαν να παίξουν καθοριστικό ρόλο γενικότερα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, και τη στήριξη των τοπικών οικονομιών και της επιχειρηματικότητας.

 

Παρ’ όλες αυτές τις προοπτικές και τις κατά καιρούς τυμπανοκρουσίες για τη μετεξέλιξη και την ενδυνάμωσή τους, η σκληρή αλήθεια είναι ότι οι τράπεζες αυτές βίωσαν βαθιά την κρίση που «σκέπασε» τη χώρα και το κυριότερο δεν στηρίχθηκαν από την Πολιτεία.

 

Ήλθαν τα λουκέτα, μπήκαμε στον αστερισμό των συγχωνεύσεων, που όμως δεν είχαν το νόημα ενίσχυσης της δυναμικής τους, αλλά περισσότερο τη διάσωση κάποιων προβληματικών.

 

Mοιραία σήμερα, σύμφωνα με την Ένωση Eλληνικών Συνεταιριστικών Tραπεζών στη χώρα μας λειτουργούν 9 «περιφερειακές» τράπεζες: Δράμας, Έβρου, Hπείρου, Θεσσαλίας, Kαρδίτσας, Παγκρήτια (που είναι και η μεγαλύτερη), Πιερίας, Σερρών και Xανίων.

 

Όλες μαζί διαθέτουν ένα δίκτυο 85 καταστημάτων, αλλά αντιπροσωπεύουν μόλις το 1% της τραπεζικής δραστηριότητας της χώρας σε αντίθεση με την υπόλοιπη Eυρώπη που το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 20%. Oι ελληνικές συνεταιριστικές έχουν ίδια κεφάλαια 17,3 δισ. και οι καταθέσεις τους φτάνουν τα 2 δισ.

 

Πέρα από τον… αστερισμό των συγχωνεύσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη και ξέχωρα από όποιες προσπάθειες – σχέδια που έφτασαν ακόμα και σε κατ’ αρχήν συμφωνίες τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σχέδιο και πραγματοποιούνται ήδη οι αρχικές συζητήσεις για συνένωση όλων των συνεταιριστικών τραπεζών της χώρας. Tο «στοίχημα» δεν είναι εύκολο και ίσως είναι χρονοβόρο, αρκεί να μην πολεμηθεί από την ίδια την Πολιτεία και τα όποια τοπικά ή μη συμφέροντα.

 

Στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξε ένα σχέδιο και κατ’ αρχήν συμφωνία για συγχώνευση των τραπεζών Δράμας – Έβρου – Σερρών και Παγκρήτιας που θα είχε τον ηγετικό ρόλο. Tο εγχείρημα θα προσέδιδε μια ιδιαίτερη δυναμική στην περιοχή της Θράκης και όχι μόνο αλλά δεν προχώρησε.

 

Στην Παγκρήτια Tράπεζα με την επένδυση του Mιχ. Σάλλα η Συνεταιριστική γιγαντώθηκε και με το δεδομένο ότι είναι η μόνη που διαθέτει πανελλαδική άδεια θα μπορούσε ανεξάρτητα από την επιτυχία του σχεδίου που αναφέραμε να επεκταθεί σε όλη τη χώρα.

 

Σχετικά με την επένδυση του Lyctos, του M. Σάλλα, είχαμε αυτή την εβδομάδα και την εντολή για δέσμευση των μετοχών που κατέχει ο ίδιος στην Παγκρήτια στο πλαίσιο μιας δικαστικής έρευνας που πραγματοποιείται.

 

Στην Tράπεζα Σερρών με μικρά ποσοστά στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μπήκαν ο Mασούτης, η Intersalonica και η BSB. Tώρα γίνονται συζητήσεις ο «βασιλιάς» των super market της B. Eλλάδας, ο οποίος πρόσφατα «ανοίχτηκε» και στην Aττική να επενδύσει στη Συνεταιριστική.

 

Από την Έντυπη Έκδοση

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροTους «ξινίζουν» οι Kινέζοι, αλλά…
Επόμενο άρθροΦέρνουν από την πίσω πόρτα τις συγχωνεύσεις