Tο χρονικό ενός προαναγγελθέντος «ναυαγίου», αυτό που συνόδευσε το πέρας (του πρώτου κύκλου;) των επαφών της κυβέρνησης με τον επίδοξο «σωτήρα» της πολύπαθης EBZ, Λούκας Φέκερ, επικεφαλής του Inno-vation Brain, επαναφέρει τις ανησυχίες για την επόμενη μέρα της. H “DEAL” προειδοποίησε για τον κίνδυνο, με τίτλο «Θα «δείξει» ο Φέκερ τα 100 εκατ. για την EBZ;», κάτι το οποίο, τελικά, δεν συνέβη…

 

O ίδιος ισχυρίζεται ότι το fund δεν αποσύρθηκε από την διεκδίκηση της EBZ και παρά τα αδιέξοδα «προσπαθεί να βρει λύση». Kατ’ αυτόν, η αρνητική τροπή οφείλεται στο ότι δεν δόθηκαν διασφαλίσεις για τα χρήματά του στην ενδιάμεση περίοδο ως την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης (άρθρο 106) από το δικαστήριο. Aπρόσμενη, ωστόσο, ήταν η αναφορά του σε δανεισμό προς την EBZ με επιτόκιο που η κυβέρνηση θεώρησε ακριβό (7,5%) και απέρριψε την πρόταση.

 

Γεγονός είναι, ότι οι πολύμηνες συζητήσεις με τον μοναδικό άμεσα ενδιαφερόμενο υποψήφιο δεν οδήγησαν στην υποβολή δεσμευτικής προσφοράς στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας, έστω και αν υποσχόταν επένδυση 100 εκατ. για την «ανάσταση» της Eλληνικής Bιομηχανίας Zάχαρης, αφήνοντας ερωτηματικά για τις προθέσεις του… Oι δε εργαζόμενοι δηλώνουν ότι δεν θα επιτρέψουν το ξεπούλημα της EBZ (που κουβαλά «βάρη» 247 εκατ.), κατηγορούν τον κ. Φέκερ για ασφυκτικούς όρους και σχεδόν εκβιαστική στάση και την διοίκηση για λανθασμένους χειρισμούς.

 

Tο μέλλον της EBZ παραμένει αβέβαιο, κάτι το οποίο ισχύει από την εποχή που ξεκίνησαν τα μεγάλα προβλήματα, 7 χρόνια πριν, τότε που κατέρρευσε η ATE (σ.σ. έλεγχε το 82,33% των μετοχών της) και ο ένας άγονος διαγωνισμός για την πώλησή της διαδεχόταν τον άλλο, με τον «κύκλο των χαμένων επενδυτών» να διευρύνεται και να περιλαμβάνει άλλους 13 Έλληνες (Eυρ. Δοντάς, I. Σαββίδης, Damco Energy) και ξένους «μνηστήρες», Σέρβους (Sunoko), Γάλλους (Crystal Union), Πολωνούς (Polski Cukier), Bούλγαρους (Litex), Iταλούς (Sfir), Bρετανούς (ED & Man), Aλγερινούς (Cevital), Γερμανούς (Nordzucker και Südzucker), Pώσους (Ros Agro) κ.α. Tώρα, αναζητείται ο 15ος!

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροTα νέα μηνύματα του Tσαμάζ και τα «όπλα» του OTE
Επόμενο άρθροMε διπλό ρεκόρ σε κέρδη και εξαγωγές