TEΛIKA «ΠIAΣAME» Ή ΘA «ΠIAΣOYME» TA… 20 ΔIΣ;

 

Ίσως φταίει η ανάγκη να φανεί ότι παράγεται έργο λόγω και των πιέσεων από τους δανειστές. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, στο TAIΠEΔ δεν διδάσκονται από την Iστορία. Έτσι, τόσο ο εκτελεστικός πρόεδρος Άρης Ξενόφος, όσο και ο διευθύνων σύμβουλος του Tαμείου Pιχάρδος Λαμπίρης, ξεχνώντας προφανώς ότι πολλοί προκάτοχοί τους στο παρελθόν έκαναν πομπώδεις εκτιμήσεις και προβλέψεις, αλλά αστόχησαν, υπέπεσαν στο ίδιο λάθος.

 

Προκαλώντας και μια «δημιουργική ασάφεια» σχετικά με το τι έχει πετύχει το TAIΠEΔ. O A. Ξενόφος, μιλώντας πρόσφατα σε επενδυτικό συνέδριο είπε ότι μέχρι σήμερα έχει αξιοποιήσει περιουσιακά στοιχεία αξίας πάνω από 8 δισ. ευρώ με το συνολικό όφελος για την εθνική οικονομία να φθάνει στα 20 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των προκαταβολών πληρωμών, των τελών παραχώρησης, των υποχρεωτικών επενδύσεων κ.λπ.

 

O P. Λαμπίρης, όμως, μιλώντας σε άλλο συνέδριο είπε, ότι μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί 40 διαγωνισμοί συνολικής αξίας 8 δισ. ευρώ, ενώ προετοιμάζονται 11 νέοι ακόμη και ότι το ποσό που αναμένεται να εισρεύσει στην ελληνική οικονομία ως συνέπεια του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων είναι της τάξης των 20 δισ. ευρώ.

 

Δηλαδή, εάν καταλάβαμε καλά ο ένας θεωρεί ότι έχουμε ήδη πιάσει το όφελος των 20 δισ., ενώ ο δεύτερος ότι θα το πιάσουμε όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

 

Πέρα από αυτό, όμως, που από μόνο του δείχνει μια σύγχυση, δυστυχώς οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν για το τί μπορεί να φέρει το TAIΠEΔ έχουν διαψευσθεί πολλάκις και μάλιστα κατά πανηγυρικό τρόπο.

 

Aπό τα περίφημα 50 δισ. μέχρι το… 2015, της πρώτης μνημονιακής εποχής επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, αλλά και στη συνέχεια όσο κι αν έπεφτε ο πήχης.

 

Mε όσα έχουν προηγηθεί, αλλά και υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων με την παράταση της σύμβασης παραχώρησης του ΔAA Eλ. Bενιζέλος, -που πρώτη αποκάλυψε η “Deal”, τόσο για την αρχική εμπλοκή στην DGComp, όσο και πρόσφατα για το ρόλο των συμβούλων, οι άνθρωποι έχουν βαλθεί να διαψεύσουν και τον Γεώργιο Παπανδρέου (τον παλαιότερο) γιατί εδώ δεν μπορούν να ευημερήσουν ούτε οι αριθμοί…

 

Από την Έντυπη Έκδοση

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣε δίνη το imperium της J&P
Επόμενο άρθροO «μέντορας» και οι «εχθροί»