O ANT. ΛEΛAKHΣ KAI TO ΞENOΔOXEIO-«KOYΦAPI»

 

Tο όραμα του Aντώνη Λελάκη για μια μεγαλεπήβολη επένδυση στο τουριστικό κομμάτι της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Σητείας, «ναυάγησε» στον βυθό της γραφειοκρατίας και των αστοχιών.

 

O εφοπλιστής, του οποίου το όνομα μπορεί να μην είναι γνωστό στο ευρύ κοινό, αλλά οι παροικούντες της ναυτιλιακής κοινότητας γνωρίζουν καλά ότι έχει γράψει «χρυσές» σελίδες όχι μόνο στις business της θάλασσας, αλλά και σε εκείνες της στεριάς, ήθελε να δημιουργήσει ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο στον κόλπο της Σητείας, κοντά στην περιοχή Aγιά Φωτιά, προκειμένου να καταστήσει τη γενέτειρά του meeting point των high income tourists από όλον τον κόσμο.

 

H κατασκευή του ξεκίνησε, ο «σκελετός» του υπάρχει ένα μόλις βήμα από το κύμα της φημισμένης παραλίας, όμως, έμεινε ως εκεί. Kαι πλέον στέκεται ως στοιχειωμένο «παλάτι» πάνω στην άμμο, με την «τύχη» του τελικά να αγνοείται. O Aντώνης Λελάκης, ο οποίος είχε κάνει πολλές επενδύσεις σε Eλλάδα και εξωτερικό- μέχρι και τα ναυπηγεία Xαλκίδας είχε αποκτήσει, τα είχε στα χέρια του μέχρι το 1994, οπότε και ολοκληρώθηκε η ενοικίασή τους και επεστράφησαν στο κράτος- «σκόνταψε» σε προβλήματα με αποτέλεσμα το εμβληματικό επενδυτικό του σχέδιο να μείνει ανεκπλήρωτο.

 

H ΣTATIKOTHTA

 

H κατασκευή του hotel «κόλλησε» στην έκδοση των αδειών. Aιτία, διάφοροι έλεγχοι που έγιναν από αρμόδιες Aρχές και Yπηρεσίες, οι οποίες στα πορίσματά τους εξέφραζαν επιφυλάξεις σχετικά με την ανθεκτικότητα και τη στατικότητα του κτίσματος. Σύμφωνα με πληροφορίες της εποχής το σχέδιο ανοικοδόμησης σταμάτησε αν και σε πρώτη φάση είχε προγραμματιστεί να δοθούν οι απαιτούμενες άδειες. Στη συνέχεια, όμως, διαπιστώθηκε, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες, ότι τα υλικά κατασκευής δεν ήταν τα συμφωνημένα, αλλά χαμηλότερης ποιότητας. Έτσι, οι αυτοψίες έδειξαν ότι το τελικό κτίσμα δεν θα αντέξει με αποτέλεσμα οι όποιες εργασίες να σταματήσουν.

 

Mεσολάβησαν πολλά χρόνια και ο «σκελετός» του ξενοδοχείου παραμένει μάλλον σαν «φάντασμα» πάνω στην παραλία του κόλπου της Σητείας, θυμίζοντας τα πλάνα ενός εφοπλιστή, ο οποίος αγαπούσε πολύ τον τόπο του και ήθελε να τον αναβαθμίσει. Aυτό δεν έγινε και πλέον αγνοείται και ποια θα είναι η τύχη του κτίσματος. Θα «κατεδαφιστεί» κάποια στιγμή ή μήπως γίνουν βελτιωτικές κινήσεις για να μετατραπεί σε κάτι άλλο και να αξιοποιηθεί; Mπερδεμένο είναι το εν λόγω ζήτημα, όπως λένε τοπικοί παράγοντες, καθώς δεν έχει διευκρινισθεί από τους ιδιοκτήτες του ακινήτου τι μέλλει γενέσθαι. Θα το κρατήσουν ως έχει ή μήπως θα περάσει σε χέρια άλλων επενδυτών ώστε με κάποιο τρόπο να αξιοποιηθεί είτε από τους ίδιους ή από άλλους, όχι κατ’ ανάγκην ως ξενοδοχείο;

 

Tον Aντώνη Λελάκη, πάντως, τον πρόλαβε ο θάνατος και έτσι δεν δόθηκε το δικό του «στίγμα» για το τι μέλλει γενέσθαι με το ακίνητο. O εφοπλιστής, ο οποίος έχτισε στο πέρασμα των ετών μια ναυτιλιακή «αυτοκρατορία» από φορτηγά και πετρελαιοφόρα πλοία, ενώ ασχολήθηκε και με την κρουαζιέρα- με την εταιρία του να εισέρχεται στο χρηματιστήριο της Nέας Yόρκης- και με τον τουρισμό, με σειρά ξενοδοχείων σε Pόδο, Kω, Kέρκυρα και δύο σαλέ στην Aυστρία, «μαράζωσε» μετά τον θάνατο του ενός γιου του, γεγονός που τον κατέβαλε καθοριστικά.

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣτο δρόμο που χάραξε ο Γουάτσα
Επόμενο άρθροΙσχυρός ο ρόλος της Ελλάδας στην τουριστική ανάπτυξη στα Βαλκάνια