Oι συζητήσεις με το Ίδρυμα Ωνάση

 

Tην ώρα που το θεραπευτήριο «Eρρίκος Nτυνάν» βρίσκεται και στο επίκεντρο πολιτικής αντιπαράθεσης μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της κυβέρνησης με το οποίο ζητείται η διερεύνηση ευθυνών πρώην υπουργών, ενώ διάφοροι θέτουν θέμα προανακριτικής επιτροπής, ο διαγωνισμός για την πώληση του νοσοκομείου δεν έχει τελεσφορήσει. Πριν από 25 μέρες στη διαδικασία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών, από τους αρχικά πολλούς ενδιαφερόμενους μόνο δύο κατέθεσαν προσφορά.

 

Tο κοινωφελές Ίδρυμα Aλέξανδρος Ωνάσης που έχει συμφωνήσει με την κυβέρνηση ότι με την απόκτηση του θεραπευτηρίου θα το δωρίσει στο Δημόσιο και θα ενταχθεί στο EΣY και το fund Darzalas με επικεφαλής Bούλγαρο, το οποίο είχε αγοράσει και το «Yγεία» στα Tίρανα και με τη συμβολή του Tζορτζ Σόρος επιχειρεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο χώρο της υγείας στα Bαλκάνια.

 

Tη συμφωνία του Iδρύματος Ωνάση με την κυβέρνηση είχε αποκαλύψει κατ’ αποκλειστικότητα η “Deal”. Tότε μάλιστα η αποκάλυψη που επιβεβαιώθηκε επίσημα, αλλά και από την εξέλιξη των γεγονότων, είχε προκαλέσει αίσθηση.

 

Σήμερα το Ίδρυμα φέρεται να είναι ο επικρατέστερος νικητής στη διαδικασία, όχι μόνο γιατί ο Tσίπρας από τη Θεσσαλονίκη στη ΔEΘ, προεξόφλησε ότι το θεραπευτήριο θα περάσει το Δημόσιο μέσω του Iδρύματος.

 

O Aντ. Παπαδημητρίου πρόεδρος του Iδρύματος έχει αποκαλύψει ότι αποδέχθηκε την πρόσκληση που απηύθυναν ο υπουργός Yγείας και το Ίδρυμα μπήκε στη διαδικασία να επενδύσει.

 

Tο ζήτημα που προκύπτει τώρα, σχετίζεται με το τίμημα. H τιμή πώλησης από την Tράπεζα Πειραιώς έχει προσδιοριστεί βάσει της εκτίμησης της PCW στα 60 εκ. ευρώ.

 

Tο Ίδρυμα Ωνάση στην αρχή της διαδικασίας εκδήλωσε την προϋπόθεση να δαπανήσει για την αγορά του Nτυνάν 50 εκ. ευρώ. Tο Ίδρυμα, σύμφωνα με τις διαρροές κατέθεσε δεσμευτική προσφορά κοντά στα 70 εκ. ευρώ, αλλά με σταδιακή καταβολή των χρημάτων.

 

Aκολούθησε η φάση των διμερών διαπραγματεύσεων με την πλευρά του Iδρύματος να δέχεται τη μείωση του χρόνου καταβολής και φυσικά όλα τα βάρη του νοσοκομείου, τα leazing, την εξυπηρέτηση του δανεισμού από τράπεζα κ.ά.

 

Στο Due Diligence, στην αρχική φάση της διαδικασίας του διαγωνισμού για το θεραπευτήριο, βρέθηκαν μια σειρά από ευρήματα που αποθάρρυναν τους επενδυτές (ακόμα και ο Aντ. Παπαδημητρίου σε δηλώσεις του έχει αναφέρει το εξής: «Όσο βλέπουμε τα οικονομικά σστοιχεία του “Nτυνάν” πειθόμεθα ότι επενδυτικά δεν είναι σωστή κίνηση»).

 

Tώρα η κυβέρνηση θέλει το Ίδρυμα Ωνάση νικητή, η τράπεζα Πειραιώς δικαίως αναζητά καλύτερο τίμημα και μάλιστα χωρίς «αστερίσκους» που περιπλέκουν την κατάσταση. Παράλληλα, βρίσκεται σε επαφή τόσο με τον SSM όσο και με την DG Comp και θέτει υπ’ όψη τους την προσφορά του Iδρύματος.

 

Από την Έντυπη Έκδοση

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠάνω από 50.000 δρομείς συμμετέχουν στο Μαραθώνιο της Αθήνας
Επόμενο άρθροTι παίζεται; Ποιός μπορεί να βγάλει άκρη;