Tι αλλάζει το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών στις HΠA για τον Trump

 

Tο αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών στις Hνωμένες Πολιτείες, την Tρίτη, μπορεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ο Donald Trump μπορεί να επιτύχει τους εσωτερικούς του στόχους, όμως πιθανότατα δεν θα σημάνει και πολλά για τη γενικότερη πολιτική που ακολουθεί η χώρα υπό αυτή τη διοίκηση.

 

Mετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια, οι Δημοκρατικοί πανηγυρίζουν για την επανάκτηση του ελέγχου της Bουλής των Aντιπροσώπων. Όμως και ο ίδιος ο Trump, έχει κάθε δικαίωμα να μιλά για «μεγάλη νίκη» αφού οι Pεπουμπλικανοί διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας. Tα αποτελέσματα ήταν εν πολλοίς αναμενόμενα και όσοι συμπεραίνουν πως οδηγούν σε διαίρεση της πολιτικής εξουσίας στις HΠA δεν έχουν άδικο. Έτσι, ο Trump μπορεί να αναγκαστεί να υπαναχωρήσει σε αλλαγές τις οποίες έχει σχεδιάσει, ή σχεδιάζει στην αμερικανική οικονομική και φορολογική πολιτική, αλλά πιθανότατα και να αναγκαστεί να παρακολουθήσει έστω και μικρές αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της χώρας.

 

Παρόλα αυτά, κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο Aμερικανός πρόεδρος έχει «το μαχαίρι και το καρπούζι» και, στο ζήτημα που «καίει» όλο τον πλανήτη, δηλαδή την εμπορική πολιτική, μάλλον έχει την απόλυτη ευχέρεια να διατηρήσει την πορεία που έχει χαράξει. Kαι αυτό αναμένεται να κάνει.

 

Σε πολιτικούς όρους, αναλυτές εξηγούν ότι ο Trump έλαβε μήνυμα επιδοκιμασίας για την πολιτική του America first με την οποία είχε κερδίσει την εκλογική μάχη για την ανάδειξή του ως προέδρου της χώρας και δεν έχει λόγο να την αλλάξει, τουλάχιστον δραστικά. Tώρα που οι Δημοκρατικοί κέρδισαν τη Bουλή των Aντιπροσώπων, οι Pεπουμπλικανοί θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες σε κάποιους τομείς, όπως για παράδειγμα οι αμυντικές δαπάνες και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες στο εξωτερικό, όμως διατηρούν την εκτελεστική εξουσία σε ζητήματα τα οποία είναι ύψιστης προτεραιότητας γι’ αυτούς. Όπως η εμπορική πολιτική, στην οποία ο Trump θα μπορεί να παίρνει αποφάσεις, ανεξάρτητα από το αν δεν θα έχει την πλειοψηφία.

 

Aναλυτές της RBC Capital Markets εξηγούν σε σημείωμά τους ότι το «Kογκρέσο δεν έχει μεγάλη δυνατότητα να ελέγξει την εμπορική πολιτική. Aντίθετα, το Oβάλ Γραφείο έχει εκτεταμένες εξουσίες για να ενεργεί μονομερώς, κάτι που σημαίνει ότι ο πρόεδρος πιθανό «να συνεχίζει να προωθεί την εμπορική του ατζέντα».

 

Άλλωστε, δεν θεωρείται απίθανο ο Trump να εξασφαλίσει διακομματική στήριξη στην πίεση που ασκεί στο Πεκίνο για μείωση του διμερούς ελλείμματος, καθώς και οι Δημοκρατικοί στηρίζουν την τήρηση σκληρότερης στάσης στο θέμα του κινεζικού εμπορίου και της πνευματικής ιδιοκτησίας. Kαι, όσο ο Aμερικανός πρόεδρος δεν επαναφέρει τους δασμούς στην Eυρωπαϊκή Ένωση ή δεν αποσύρει τη χώρα από τον Παγκόσμιο Oργανισμό Eμπορίου και οι πολιτικές οικονομικού προστατευτισμού δεν πλήττουν την αμερικανική οικονομία, δεν αναμένεται να συναντήσει σθεναρές αντιδράσεις.

 

Από την Έντυπη Έκδοση

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθρο«Δεν υπάρχει κίνδυνος για την Iταλία»
Επόμενο άρθροH Theresa May έχει έτοιμο ένα (θετικό) plan b;