Τη λήψη άμεσων μέτρων ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο “εισβολής” στην χώρα μας του βακτηρίου Xylella fastidiosa, το οποίο έχει ήδη καταστρέψει χιλιάδες ελαιόδεντρα στην δυτική Μεσόγειο διαλύοντας οικονομικά ολόκληρες τοπικές κοινωνίες, ζητά ο Ελληνικός Σύνδεσμος Εισαγωγέων και Εξαγωγέων Φυτικού Υλικού (ΕΣΕΕΦΥ).

 

Σε χθεσινή του ανακοίνωση ο σύνδεσμος των εμπόρων φυτικού υλικού προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη έλευση του βακτηρίου μπορεί να προκαλέσει μέχρι και αφανισμό ολόκληρων επαρχιών από τον ελαιοκομικό χάρτη, αλλάζοντας συνολικά τη μορφή της γεωργίας και “ακόμη περισσότεροι Έλληνες θα οδηγηθούν στο εξωτερικό για αναζήτηση εργασίας”. Στ’ ότι δεν πρόκειται για υπερβολή συνηγορεί το γεγονός ότι η ελαιοπαραγωγή της χώρας συμβάλλει στο ΑΕΠ με 2 δισ. ευρώ, ενώ η αμπελουργία, η ανθοκομία και οι υπόλοιπες δενδροκομικές καλλιέργειες που μπορεί να προσβληθούν με 1 δισ. ευρώ.

 

Το εν λόγω βακτήριο, για το οποίο δεν έχει βρεθεί καμία θεραπεία για την αντιμετώπισή του εντοπίστηκε το 2013 στην Ιταλία και εξαπλώθηκε γρήγορα στη Γαλλία, στη Γερμανία και στην Ισπανία Όπως υπογραμμίζει ο ΕΣΕΕΦΥ, σε περίπτωση εμφάνισης του βακτηρίου σε ένα σημείο, “αμέσως δεσμεύεται η παραγωγή σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων, καταστρέφοντας όχι μόνο τους επαγγελματίες παραγωγούς, αλλά χωριά ολόκληρα”.

 

Γι’ αυτό το λόγο, ο σύνδεσμος ζητά τον άμεσο έλεγχο όλων των εν δυνάμει ξενιστών στις πύλες εισόδου της χώρας, σημειώνοντας ότι το “βακτήριο εμφανίζει αυξημένες πιθανότητες να έρθει από λιμάνι”. Όπως διευκρινίζει, πρακτικά αυτό δίνει χρόνο στις αρχές της χώρας να αναμένουν την έλευση του κάθε καραβιού που μεταφέρει φορτηγά με φυτικό υλικό και να το ελέγχουν για να διαπιστώνουν την υγεία του φορτίου. Για να γίνει αυτό εφικτό “χρειάζονται περισσότεροι φυτοϋγειονομικοί ελεγκτές με ευέλικτο ωράριο και υποστήριξη να εκτελέσουν ανεμπόδιστα το καθήκον του. Η χώρα μας εκπαιδεύει εξαιρετικούς γεωπόνους, ας τους δώσουμε τη δυνατότητα να μας προστατεύσουν”, σημειώνεται.

 

Επίσης, σύμφωνα με τον σύνδεσμο, είναι απαραίτητος ο έλεγχος των ατόμων που έχουν δυνατότητα να εισάγουν φυτικό υλικό στη χώρα, ενώ θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές να επιθεωρούν και κήπους, καθώς το βακτήριο μεταδίδεται με πολλά φυτά κηποτεχνίας άμεσα και εύκολα. Ως αιτία επισημαίνεται η έλλειψη ελέγχων στις αγορές φυτών από μη πιστοποιημένους επαγγελματίες, αφού “σε πολλούς κήπους και έργα πρασίνου έχει παρατηρηθεί ο κατασκευαστής να φέρνει φυτά από το εξωτερικό, και καθώς στερείται αδειών, οι αρχές δεν έχουν αρμοδιότητα να επιθεωρήσουν το φορτίο. Τα φυτά δεν τοποθετούνται σε πιστοποιημένη μονάδα, αλλά απευθείας στο έδαφος και μπορούν να μολύνουν τη χώρα”. Ουσιαστικά “εξοικονομώντας λίγα χρήματα για έναν κήπο διακινδυνεύουμε να κοστίσουμε 3 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ μας” υπογραμμίζεται.

 

Περαιτέρω, σύμφωνα με τον σύνδεσμο είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα για την πιστοποίηση και εκπαίδευση των γεωπόνων των φυτωρίων και θέσπιση Ελληνικού Σήματος ποιότητας. “Η απουσία Xylella στην Ελλάδα είναι ένα μεγάλο ατού για εξαγωγές καθώς είμαστε οι μόνοι που με ασφάλεια μπορούν να παράξουν 100% υγειές υλικό, τη στιγμή που οι εργολάβοι πρασίνου της Ευρώπης το έχουν ανάγκη! Ας το εκμεταλλευτούμε και ας το διαφημίσουμε τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων!”, υποστηρίζεται.

 

Τέλος, σημειώνεται ότι “πρόσφατα ολόκληρο το Βέλγιο τέθηκε σε καραντίνα διότι μολυσμένα φυτά ελιάς από 2 διαφορετικές περιοχές της Ισπανίας εισήλθαν στη χώρα με επίσημα φυτοϋγειονομικά έγγραφα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να στηριχθούμε μόνο στις δικές μας δυνάμεις για να προστατευτούμε”. Η ανακοίνωση του ΕΣΕΕΦΥ καταλήγει στην προτροπή να “φροντίσουμε όλοι μας, από τον πιο μικρό κήπο ως το πιο μεγάλο έργο να ζητάμε πιστοποιημένα φυτά! Μόνο τα Ελληνικά φυτά είναι 100% καθαρά και βοηθούν τον τόπο μας”!

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΔεν υπάρχει περίπτωση να επιβουλευτεί κανείς τα κυριαρχικά μας δικαιώματα
Επόμενο άρθροΟ ΟΠΕΚΕΠΕ πλήρωσε 3,5 εκατομμύρια ευρώ σε 879 δικαιούχους