Ο αριθμός των ξένων παικτών που θα επιτρέπονται στις ομάδες της Premier League ενδεχομένως να μειωθεί από 17 σε 12 εάν εγκριθεί πρόταση από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία (FA) για τον τρόπο διαχείρισης του επερχόμενου Brexit.

Τα σχέδια, τα οποία θα παρουσιαστούν στους 20 πρόεδρους των ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ την Πέμπτη, θα υποχρεώσουν τους κορυφαίους συλλόγους να εξασφαλίσουν ότι τουλάχιστον το ήμισυ της ομάδας των 25 ανδρών τους είναι “εγχώριας προέλευσης”.

Οι ανεπίσημες συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της Brexit, τη στιγμή που οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι της Premier League βασίζονται σε απόλυτο βαθμό στην ελεύθερη κυκλοφορία των ευρωπαϊκών ταλέντων, συνεχίζονται εδώ και μήνες.

 

Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, η FA και η Premier League φαίνονται να επιθυμούν να καταλήξουν γρήγορα σε συμφωνία, ώστε να αποφευχθεί μια κατάσταση στην οποία όλοι οι παίκτες χωρών της ΕΕ θα πρέπει να πληρούν τα ίδια κριτήρια με τους παίκτες που δεν είναι μέλη της ΕΕ για να λάβουν άδεια εργασίας.

Στους συλλόγους επιτρέπονται επί του παρόντος μέχρι και 17 παίκτες στο εξωτερικό, αλλά η πρόταση της FA θα μειώσει τον αριθμό αυτό κατά πέντε, σε 12. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα άλλαζε σημαντικά τη σύνθεση πολλών συλλόγων, συμπεριλαμβανομένης της πρωταθλήτριας Manchester City, η οποία έχει τον μέγιστο αριθμό ξένων παικτών, μαζί με την Τότεναμ.

 

Άλλα τέσσερα κλαμπ, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται Λίβερπουλ και Τσέλσι έχουν 16 μη εγχώριους παίκτες στις συνθέσεις τους. Στους 15 είναι η Άρσεναλ και στους 14 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ η Εβερτον έχει 13 και η Λέστερ, πρωταθλήτρια Αγγλίας το 2016, 10 ξένους.

 

Όπως είναι ευκόλως κατανοητό οι περισσότερες ομάδες και φυσικά ανάμεσά τους οι λεγόμενες «έξι μεγάλες», θα χρειαστεί να αλλάξουν τον σχεδιασμό τους. Αυτό, από την μία, θα μπορούσε να ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων Άγγλων παικτών αλλά, από την άλλη, απαιτεί βάθος χρόνου, τη στιγμή που οι μεγάλες ομάδες χρειάζονται «αστέρια» για να ανταγωνιστούν τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές ομάδες.

 

Η FA πάντοτε επέμενε ότι θα αξιοποιήσει στο έπακρο την ευκαιρία που παρουσιάζεται από το Brexit για να αυξήσει τον αριθμό των Βρετανικής καταγωγής νεαρών ποδοσφαιριστών που τους δίνεται η ευκαιρία να αγωνιστούν σε κορυφαίες ομάδες.

Ο Γκόρντον Τέιλορ, διευθύνων σύμβουλος του Συνδέσμου Επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, δήλωσε ότι η μείωση του αριθμού των ξένων παικτών θα μπορούσε να βοηθήσει τα έθνη της Μ. Βρεταννίας να σημειώσουν επιτυχίες σε σημαντικά τουρνουά.

 

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΤο σχέδιο συμφωνίας για το Brexit είναι το καλύτερο για τη χώρα μου
Επόμενο άρθροΙστορικής σημασίας ο ρόλος του Πρ. Παυλόπουλου για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη