Η Ελλάδα θα βγει από την οικονομική κρίση επτά χρόνια μετά από σήμερα, το 2025, εκτιμούν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις που μετείχαν σε έρευνα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

 

Στην έρευνα, στην οποία μετείχαν 300 επιχειρήσεις του κλάδου της μεταποίησης από την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη, το 70% δηλώνει πως η κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά ή πολύ αρνητικά τη γενικότερη λειτουργία τους, τις πωλήσεις, την κερδοφορία, τη ρευστότητα και τη δυνατότητα πρόσβασης στην τραπεζική χρηματοδότηση.

 

Κατανομή επιχειρήσεων ανά τάξη μεγέθους του κύκλου εργασιών του τελευταίου έτους πριν την έρευναΚύκλος Εργασιών Αριθμός Επιχειρήσεων ανά τάξη μεγέθους

 

Ποσοστό έως 1 εκατ. 117 39%
1-3 εκατ. 67 22%
3-5 εκατ. 40 13%
5-10 εκατ. 11 4%
>10 εκατ. 65 22%

 

Η μεταποίηση έχει πληγεί σφοδρότατα κατά την τελευταία οκταετία, ωστόσο το 50% των εταιρειών προβλέπει σήμερα αύξηση πωλήσεων και παραγωγής και το 40% προβλέπει αύξηση της καθαρής κερδοφορίας, ενώ το 33% κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς διαβλέπει μείωση της ρευστότητας και προβλήματα χρηματοδότησης.

 

Προβληματική σχέση με το κράτος

 

Η έρευνα του ΣΒΒΕ αναδεικνύει την προβληματική σχέση μεταξύ των επιχειρήσεων και του κράτους. Μόλις το 5% του δείγματος θεωρεί πως υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης των σχέσεων, ενώ, ποσοστό 30%  δεν βλέπει μεταβολή σε σύγκριση με σήμερα και το 60% εκτιμά επιδείνωση των προοπτικών. Μάλιστα, 50% των επιχειρήσεων της μεταποίησης υποστηρίζει πως οι προοπτικές θα είναι χειρότερες στο επόμενο 12μηνο, ενώ 30% βλέπει επιδείνωση των προοπτικών και για τη βιομηχανία.

 

Παρά τις αντιξοότητες το 80% δηλώνει πως δεν θα προχωρήσει σε μείωση προσωπικού. Ενθαρρυντικό είναι, επίσης, το εύρημα σύμφωνα με το οποίο το 47% θεωρεί πως θα βελτιωθούν οι προοπτικές των ίδιων των επιχειρήσεων, γεγονός που -όπως σημειώνει ο ΣΒΒΕ- καταγράφει εμφατικά πως οι επιχειρήσεις πιστεύουν στις δικές τους δυνάμεις.

 

Το 90% επισημαίνει πως η πολιτεία σήμερα δεν ασκεί σαφή βιομηχανική πολιτική που θα υποστήριζε τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Ελλάδα.  Τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας σημειώνουν χαμηλή βαθμολογία, με το 88% να δηλώνει πως βοηθούν ελάχιστα ή και καθόλου.

 

Επιστέγασμα των ανωτέρω, σημειώνει ο ΣΒΒΕ, αποτελεί το γεγονός πως το 95% των μεταποιητικών επιχειρήσεων τονίζει πως είναι απολύτως αναγκαία η εφαρμογή μιας νέας πολιτικής για τη βιομηχανία στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΗ ΔΕΗ κατεβάζει τον γενικό στη Χαλυβουργική
Επόμενο άρθροΑβεβαιότητα για την πορεία του πληθωρισμού