«Η Κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημα των κληρικών για την μισθοδοσία τους και καθιστά σαφές ότι προχωρά άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου» αναφέρει το Μαξίμου, ως απάντηση στην κόκκινη γραμμή που έθεσε η Ιεραρχία, σχετικά με την μισθοδοσία.

 

Ειδικότερα, μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση της Ιεραρχίας, και την απόφαση να μην γίνουν δεκτά κάποια από τα σημεία της συμφωνίας Τσίπρα-Ιερώνυμου, ήρθε απάντηση από το Μέγαρο Μαξίμου.

 

Η απάντηση ωστόσο από την πλευρά της κυβέρνησης οξύνει τα πνεύματα καθώς  στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση προχωρά στην εκπόνηση του σχεδίου νόμου επί τη βάση όσων συμφωνήθηκαν μεταξύ Τσίπρα και Ιερώνυμου.

 

Παράλληλα απορρίπτει το αίτημα των κληρικών για το καθεστώς της μισθοδοσίας τους  ξεκαθαρίζοντας ότι το καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί –σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας.

 

«Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατέληξε ομοφώνως στην απόφαση να συνεχιστεί ο διάλογος Πολιτείας – Εκκλησίας στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος» αναφέρει η ανακοίνωση της κυβέρνησης και επισημαίνει:

 

« Ως εκ τούτου, η Ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους.

 

Το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή. Το δε καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί –σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας».

 

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου:

«Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατέληξε ομοφώνως στην απόφαση να συνεχιστεί ο διάλογος Πολιτείας – Εκκλησίας στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

 

Ως εκ τούτου, η Ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους.

 

Το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή.

 

Το δε καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί –σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας».

 

Ιερώνυμος: Χαιρετίζω με ικανοποίηση την δήλωση του πρωθυπουργού

Την ικανοποίησή του για τη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, εξέφρασε με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

 

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε:

 

«Με ικανοποίηση χαιρετίζω την δήλωση του κ. Πρωθυπουργού σχετικά με την σημερινή ομόφωνη απόφαση της έκτακτης Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και την συνέχιση του ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας για τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

 

Η από κοινού συνεργασία αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα για την εμβάθυνση των διακριτών μας ρόλων στο πλαίσιο πάντα της από κοινού εξυπηρέτησης των συμφερόντων του λαού μας».

 

Το τέλος της Συμφωνίας

Με μια επεισοδιακή και μαραθώνια συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος εν μέσω έντασης και αποχωρήσεων επισφραγίσθηκε το τέλος της… πρόθεσης συμφωνίας μεταξύ του Ιερώνυμου και του Αλέξη Τσίπρα.

 

Η θέση που πέρασε ομόφωνα είναι να παραμείνουν στο καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων, όπως μέχρι σήμερα κι ότι τα μισθολογικά ζητήματα θα συζητηθούν σε διάλογο με την κυβέρνηση.

 

Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, σηματοδοτεί το τέλος της Συμφωνίας την οποία αποφάσισαν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο πρωθυπουργός.

 

Παρά το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος επιχείρησε να μεταπείσει τους Ιεράρχες, ζητώντας να αποφασίσουν ψύχραιμα μέσω μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, δεν φαίνεται να τους έπεισε.

 

Ούτε και η φράση του «Η σημερινή ημέρα είναι η αφετηρία για μια ελεύθερη εκκλησία» κατόρθωσε να αλλάξει το κλίμα.

 

Το ανακοινωθέν μετά την πολύωρη συνεδρίαση της Ιεραρχίας αναφέρει:

Συνήλθε σήμερα Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018, στην Συνεδρία της εκτάκτου Συγκλήσεώς της, η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

 

Πρό της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου.

 

Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, ετελέσθη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη απαρτία.

 

Η Επιτροπή επί του Τύπου συγκροτήθηκε από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο και Πατρών κ. Χρυσόστομο.

 

Ακολούθως, συμφώνως προς την Ημερησία Διάταξη, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος ανέγνωσε την Ενημέρωσή του με θέμα: «Ενημέρωσις περί προτάσεως υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως επί του θέματος της Εκκλησιαστικής Περιουσίας».

 

Μετά από την Ενημέρωση ακολούθησε συζήτηση επ’ αυτής, κατά την οποία έλαβαν τον λόγο πολλοί Αρχιερείς.

 

Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ομοφώνως αποφάσισε:

1. Να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

 

2. Να αναθέσει στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο την συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από Ιεράρχες, Νομικούς, Εμπειρογνώμονες και Εκπροσώπους του Εφημεριακού Κλήρου για την μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ο καρπός της οποίας θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τελική έγκριση.

 

3. Να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΘα γίνουμε και πάλι η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα
Επόμενο άρθροΟ εξάστερος ετοιμάζεται να «αλώσει» την Πόλη