Ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα τους, για την καταπολέμηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες.

 

Οι διοικήσεις του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ενημερώθηκαν από τον Έλληνα κεντρικό τραπεζίτης Γιάννη Στουρνάρα για το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, ένα σχέδιο το οποίο επίσημα αναμένεται να παρουσιαστεί στις 22 Νοεμβρίου.

 

Οι τραπεζίτες εμφανίστηκαν θετικοί, ωστόσο ζήτησαν χρόνο να μελετήσουν όσα τους παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της δίωρης συνάντησης που είχαν την Πέμπτη με τον κ Στουρνάρα.

 

Το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος έχει ως στόχο τη μείωση των κόκκινων δανείων κατά περίπου 50%, ποσοστό το οποίο μεταφράζεται σε 40 δισ. ευρώ. Η πρόταση αφορά στη μεταφορά μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ένα Ταμείο ειδικού σκοπού (SPV) το οποίο θα εκδώσει και θα μεταφέρει στις τράπεζες ομόλογα ίδα με τη λογιστική αξία των δανείων. Παράλληλα θα ενεργοποιηθεί αναβαλλόμενος φόρος, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί ως εγγυήσεις στο SPV, προκειμένου τα “κόκκινα” δάνεια να φύγουν από τις τράπεζες και να εκδοθούν έναντι αυτών ομόλογα (senior, mezzanine και junior) που θα πουληθούν σε ιδιώτες επενδυτές.

 

Στη χθεσινή συνάντηση μετείχαν όλοι οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, πλην του κ. Μεγάλου, CEO της Τράπεζας Πειραιώς τον οποίο εκπροσώπησε ο κ. Γ. Γεωργακόπουλος, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής Piraeus Legacy Unit και της Attica Bank, μαζί με συνεργάτες τους.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣήμερα το ραντεβού Τσίπρα – Ολάντ
Επόμενο άρθροΓια μια ακόμη φορά διαψεύδονται οι Κασσάνδρες