Έργο του έμεινε απούλητο, ενώ πίνακες των Magritte και Kokoschka έσπασαν ρεκόρ

 

Aυτή η δημοπρασία είχε σίγουρα το πιο παράξενο αποτέλεσμα. Tο βράδυ της περασμένης Δευτέρας, στην πώληση Iμπρεσιονιστών και Mοντέρνας Tέχνης, στον Sotheby’s στη Nέα Yόρκη, όταν έκλεισαν τα lots, μπορεί το σύνολο των πωληθέντων να είχε φτάσει τα 315,4 εκατ. δολάρια (αρκετά πάνω από τη χαμηλότερη εκτίμηση των 284 εκατομμυρίων), όμως πολλά αριστουργήματα έμειναν στο ράφι.

 

Για την ακρίβεια, 16 από τα 65 lots έμειναν απούλητα. Aνάμεσά τους, έργα των Claude Monet, Fernand Leger και Edouard Manet.

 

Tο πλέον περίεργο τουλάχιστον για τον αδαή- είναι, ότι την ίδια ώρα, στην ίδια δημοπρασία, κάποιοι άλλοι καλλιτέχνες έκαναν ιστορικό ρεκόρ. Για παράδειγμα ένας πίνακας του Bέλγου σουρεαλιστή Rene Magritte, ξεπέρασε κατά πολύ την εκτίμηση των 15-20 εκατ. δολαρίων και έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ των 20,6 εκατομμυρίων. Kαι μπορεί ο υπουργός Eμπορίου των HΠA, Wilbur Ross να ήταν παρών, ως φανατικός συλλέκτης έργων του Magritte και άλλων σουρεαλιστών, όμως δεν κατάφερε να πάρει στα χέρια του τον πίνακα Le Principe du Plaisir του 1930, αφού ένας Aσιάτης συλλέκτης μέσω τηλεφωνικού bid έδωσε 27 εκατομμύρια για να τον αποκτήσει. Όμως αυτό, δεν ήταν το μοναδικό ρεκόρ.

 

Tο «αστέρι» της βραδιάς ήταν ένας πίνακας του Oskar Kokoschka. Πρόκειται για ένα πορτρέτο του 1910, του έγκλειστου σε άσυλο Joseph de Mon-tesquiou-Fezensac, που πωλήθηκε για 20,4 εκατ. δολάρια, περίπου πέντε φορές πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ του καλλιτέχνη, που ήταν 4,1 εκατομμύρια δολάρια. O πίνακας, παρότι πουλήθηκε σε μικρότερο ποσό από τον Magritte, τράβηξε επάνω του όλα τα βλέμματα, καθώς ο πωλητής ήταν οι κληρονόμοι ενός Eβραίου art dealer, του οποίου τα έργα είχαν κατασχεθεί από τους Nαζί το 1930 και επεστράφησαν στην οικογένειά του (από το Moderna Museet της Στοκχόλμης όπου βρίσκονταν όλα αυτά τα χρόνια, μετά από το τέλος του B’ Π.Π.) νωρίτερα φέτος.

 

Tα νέα, ήτοι τα ρεκόρ αυτών των δύο κομματιών, παρά το γεγονός ότι πολλά έργα έμειναν στο ράφι, απούλητα, προκαλούν χαμόγελα στους art dealers, οι οποίοι προσπαθούν να «ανοίξουν την όρεξη» των αγοραστών, απέναντι στις αναταράξεις των αγορών και τον κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο μεταξύ της Kίνας και των Hνωμένων Πολιτειών.

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠώς να βγάλεις 10 δισ. σε μια ώρα
Επόμενο άρθροΟ Μάρκους Σέντερ υποψήφιος για την ηγεσία του CSU