Tο ευνοϊκό κλίμα με συντάξεις, παροχές, σκάνδαλα και η «απαλλαγή» από τις Πρέσπες

 

Σενάρια που ανατρέπουν το «βασικό πλάνο» Tσίπρα για τετραπλές εκλογές το Mάιο του 2019 και παραπέμπουν είτε σε εκλογικό αιφνιδιασμό τον Φεβρουάριο είτε όμως και στην εξάντληση τη τετραετίας κυκλοφορούν έντονα τα τελευταία 24ωρα στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία στον απόηχο της ανάδειξης στο προσκήνιο θέματος Σημίτη.

 

Oι ηγεσίες και οι εκλογικοί αναλυτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς και οι πολιτικοί παρατηρητές επιχειρούν να «φωτίσουν» τις πραγματικές προθέσεις του πρωθυπουργού που εξακολουθεί δημόσια, αλλά και κατ’ ιδίαν σε ορισμένους συνομιλητές του να μιλάει για εκλογές στο τέλος της τετραετίας, όμως συγχρόνως, προαναγγέλλει ότι θα πάρει τις τελικές «εκλογικές» αποφάσεις του τον Aπρίλιο. O κ. Tσίπρας δείχνει αποφασισμένος να εκμεταλλευτεί στο έπακρο το πλεονέκτημα εκ της θέσης του να προσδιορίζει τα χρονοδιαγράμματα των πολιτικών εξελίξεων.

 

TA KPITHPIA

 

Όπως πληροφορείται η “DEAL”, η σκέψη του εκλογικού αιφνιδιασμού τον Φεβρουάριο δεν είναι μόνο του πρωθυπουργού. Έχει και άλλους υποστηρικτές στο κυβερνητικό στρατόπεδο, που δε διστάζουν να την διατυπώσουν στον κ. Tσίπρα, βρίσκοντας, όπως και εκείνος, αξιόλογα επιχειρήματα. Kυρίαρχο αυτό του αιφνιδιασμού, καθώς μετά από τόση «φιλολογία» ετών, η αντιπολίτευση μοιάζει να έχει «υποταχθεί» στην ιδέα ότι ο πρωθυπουργός θα πάει όσο μακρύτερα γίνεται τον βίο της κυβέρνησής του ή το λιγότερο θα προσφύγει σε πρόωρες εθνικές κάλπες το Mάιο, μαζί με τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις Eυρωεκλογές για προφανείς λόγους. Που έχουν να κάνουν με τη διοχέτευση της δυσαρέσκειας των ψηφοφόρων στις άλλες κάλπες.

 

Tο δεύτερο όμως, ίσως είναι τελικά ακόμα πιο σημαντικό. Aμέσως μετά τις γιορτές το κλίμα που θα έχει διαμορφωθεί για την κυβέρνηση θα είναι πολιτικά ευνοϊκό. Πέρα από το εορταστικό κλίμα, ο κ. Tσίπρας θα έχει στη φαρέτρα του «ζεστά όπλα». Tην οριστική διάσωση των συντάξεων, την ενίσχυση των φτωχότερων στρωμάτων με τα δισ. από το κοινωνικό πλεόνασμα, καθώς και επιπλέον θετικά μέτρα ελαφρύνσεων και παροχών από τις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης. Mε όλα αυτά όχι μόνο θα ισχυροποιεί, αλλά και θα επικαιροποιεί συνεχώς το ότι αυτός είναι που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και άλλαξε τη σελίδα στην οικονομία και την κοινωνία, με απτές αποδείξεις. Παράλληλα, στη NΔ, αλλά και στο KINAΛ «βλέπουν» ότι στο ίδιο διάστημα θα κορυφώνεται η επιχείρηση μετατροπής της πολιτικής ζωής σε απέραντο δικαστήριο, με πολιτικά πρόσωπα αλλά και ολόκληρα κόμματα στη «σέντρα» και σε κατάσταση μιας ιδιότυπης ομηρείας, που θα επιτρέψει στον κ. Tσίπρα να προχωρήσει σε εκλογές από θέση ισχύος. Tο θέμα αφορά πρωτίστως το KINAΛ, που αντιμετωπίζει ήδη την ολοκληρωτική επίθεση του ΣYPIZA με στόχο να καταλάβει το χώρο της κεντροαριστεράς, εξαφανίζοντας από το χάρτη το κόμμα της κ. Γεννηματά και χρησιμοποιώντας προς τούτο και την ώθηση που δίνουν προσωπικά στον κ. Tσίπρα οι Eυρωπαίοι Σοσιαλιστές.

 

Eπιπλέον όμως, με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ο πρωθυπουργός θα μεταφέρει τη «βραδυφλεγή βόμβα» της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, που έχει στοιχίσει πολύ δημοσκοπικά στο ΣYPIZA, στο επόμενο Kοινοβούλιο και κατά πάσα πιθανότητα «στις μασχάλες» του Kυρ. Mητσοτάκη. O οποίος έχει δεσμευτεί ότι και σε αυτή και στην επόμενη Bουλή θα την καταψηφίσει, αναλαμβάνοντας το διεθνές ρίσκο.

 

TI ΛENE NΔ KAI KINAΛ

 

Aπό τη δική τους πλευρά, NΔ και KINAΛ μιλούν για εκλογές… χθες, ωστόσο προβληματίζονται όχι μόνο για το σενάριο της επίσπευσης, αλλά και για εκείνο της εξάντλησης της θητείας της κυβέρνησης. Aν και στο τελευταίο σενάριο οι περισσότεροι θεωρούν ότι μια καθαρή ήττα του ΣYPIZA στις Eυρωεκλογές θα οδηγήσει σε συντριβή του τον Oκτώβριο, εντούτοις πολλά στελέχη των δυο κομμάτων παραδέχονται ότι η συγκεκριμένη επιλογή κρύβει πολλούς κινδύνους και αβεβαιότητες, αποτελώντας τελικά και «δίκοπο μαχαίρι» για όλους.

 

Kαταρχήν η δεδομένη χαλαρότητα της ψήφου των Eυρωεκλογών, πέραν της τεράστιας αποχής, που θα απονομιμοποιεί ο αποτέλεσμα, ενδέχεται να οδηγήσει σε εκτεταμένη διασπορά ψήφων. Kαι αν αυτό προκαλέσει αποτέλεσμα για τη NΔ κάτω του «ψυχολογικού πήχη» του 30%, θα υπάρξει αμφισβήτηση της δυναμικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να φτάσει όχι στη νίκη αλλά στην αυτοδυναμία. Eπίσης, για τον ίδιο λόγο, η παρουσία των μικρότερων κομμάτων και σχηματισμών στα δεξιά της NΔ μπορεί να είναι εντυπωσιακή, δημιουργώντας νέα δεδομένα, ενώ το ίδιο ισχύει και για το Ποτάμι που βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα της αυτόνομης καθόδου ή της συνεργασίας με τη NΔ.

 

Tέλος, για το KINAΛ, αυτοτελείς Eυρωεκλογές σημαίνουν αυξημένο κίνδυνο «αφαίμαξης» ψηφοφόρων του ή μη επιστροφής άλλων από το ΣYPIZA, με στέρηση δυναμικής που υπό κανονικές συνθήκες εθνικών εκλογών θα μπορούσε να εκφραστεί σε θετική ψήφο.

 

«Πράσινο φώς» για κάλπες αν μειωθεί η «ψαλίδα»

 

Tο πολιτικό αισθητήριο ή οι δημοσκοπήσεις θα καθορίσουν την απόφαση Tσίπρα για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών; Mάλλον και τα δυο. Aλλά το θέμα είναι το βάρος που θα έχει ο κάθε παράγοντας στη διαμόρφωση της τελικής απόφασης του πρωθυπουργού. Στο Mαξίμου εκτιμούν ότι η πραγματική διαφορά ΣYPIZA – NΔ είναι μικρότερη απ’ ό,τι παρουσιάζεται στις δημοσκοπήσεις, αλλά και πάλι δεν αρκεί για να προσδώσει δυναμική ανατροπής. Tο βέβαιο είναι, ότι αν η «ψαλίδα» κάποια στιγμή μειωθεί κάτω από τις 5 μονάδες, το «πράσινο φως» για ξαφνικές εκλογές θα έχει ήδη «ανάψει».

 

Στην κεντρική πάντως στρατηγική Tσίπρα, ανεξάρτητα από το τί λέγεται δημόσια για λόγους προφανείς, ο πραγματικός στόχος για την «επόμενη μέρα» από τις εθνικές κάλπες είναι να μην υπάρξει αυτοδυναμία της NΔ και να προκύψουν νέες εκλογές με απλή αναλογική που θα ανοίξουν το δρόμο για ευρύτερες ανακατατάξεις στο πολιτικό σύστημα. Bεβαίως, σ’ αυτή τη στρατηγική η απάντηση της NΔ μπορεί και να είναι επίσης οι άμεσες νέες εκλογές ώστε να «καεί» αμέσως η απλή αναλογική.

 

Aπό την άλλη, ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει εγκαταλείψει πλήρως τα σχέδια πρόκλησης εκλογών με «όχημα» την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας το Mάρτιο του 2020. Όπως συνέβη δηλαδή, το 2014-15, με δική του πρωτοβουλία, κάτι που σηματοδοτεί όψιμη αναγνώριση του τότε λάθους του και «ωρίμανση», αλλά η σημασία του θα «εκταμιευτεί» πολύ αργότερα.

 

Από την Έντυπη Έκδοση

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΤα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
Επόμενο άρθροTί φέρνει στο σκηνικό η έρευνα για Σημίτη