«Η σχέση της Ελλάδας με τη Γερμανία είναι στρατηγική. Η Γερμανία πάγια αποτελούσε και αποτελεί σημαντικό επενδυτικό εταίρο της χώρας. Η οικονομική σχέση των δυο χωρών είναι ισχυρή και αναπτυσσόμενη», τονίζει ο Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, Γενικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 

O κ.Κελέμης εκτιμά ότι «η έξοδος στις αγορές δεν είναι ένας απλός περίπατος. Είναι συστατικό μιας συνολικής πολιτικής επανένταξης στην κανονικότητα. Συνδέεται με τη διεθνή συγκυρία, την πορεία υλοποίησης δεσμεύσεων, όπως και με την ανάπτυξη της χώρας».

 

Τονίζει την ανάγκη προσέλκυσης νέων, κυρίως ξένων, επενδύσεων, ώστε να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο,  να γίνουν πράξη οι μεταρρυθμίσεις που θα βάλουν τέλος στη γραφειοκρατία και θα επιταχύνουν την ίδια την αναπτυξιακή διαδικασία. “Η γνώση υπάρχει για το πώς θα γυρίσουμε σελίδα. Απλά απαιτείται, όμως, δράση και αίσθημα συνεργατικότητας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», όπως λέει χαρακτηριστικά.

 

Στην ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το τι πρέπει να γίνει ώστε να καταστεί η Ελλάδα ελκυστικότερη για τους επενδυτές, ο Δρ. Κελέμης απαντά πως «για να γίνει εφικτός ο στόχος για την προσέλκυση άμεσων ξένων κεφαλαίων, η επιχειρηματικότητα θα πρέπει να στηριχθεί, μια και τα τελευταία χρόνια έχει ουσιαστικά μειωμένες τις γραμμές χρηματοδότησης. Πιέζεται από την υπερφορολόγηση και από το πολύ υψηλό κόστος δανεισμού.

 

Το δικαστικό σύστημα με τις καθυστερήσεις του της δημιουργεί ανυπέρβλητα προσκόμματα. Η άκρατη φορολόγηση συχνά, της ακυρώνει κάθε προσπάθεια επανεπένδυσης και εκσυγχρονισμού. Και, τέλος, ο κυκεώνας της γραφειοκρατίας πνίγει την επιχειρηματικότητα και τις ξένες επενδύσεις».

 

Ο Γενικός Δ/ντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου τονίζει επίσης ότι «τομείς όπως ο πρωτογενής, ο τουρισμός, η πληροφορική και οι τηλεπικοινωνίες, οι νεοφυείς επιχειρήσεις και η εφοδιαστική αλυσίδα είναι στην αιχμή του νέου παραγωγικού παραδείγματος, που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα», και ότι «κλάδοι όπως ο αγροδιατροφικός, τα φάρμακα, η τεχνολογία είναι σημαντικοί για την περαιτέρω ενίσχυση των εξαγωγών».

 

Για να γίνουν, όμως, πιο ανταγωνιστικοί «θα πρέπει να επενδύσουν στην καινοτομία, τη ψηφιοποίηση, αλλά και να δουν πώς μαζί με συνέργειες θα καλύψουν ελλείμματα σε σχέση με το μέγεθος που είναι ένα βασικό μειονέκτημα της ελληνικής επιχείρησης. Αυτά τρία αποτελούν «κλειδιά» για να μπορέσουμε να πάμε παρακάτω και να στηρίξουμε έναν κύκλο εξωστρέφειας της ελληνικής επιχειρηματικότητας».

 

Αναφερόμενος στις δραστηριότητες του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου ο κ. Κελέμης υπογραμμίζει ότι «με στοχευμένες δράσεις ευρωπαϊκής και εθνικής εμβέλειας» χαράσσει «νέους δρόμους για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τη Γερμανία», ενώ «για πρώτη φορά οργάνωσε αποστολές σε μεγαλουπόλεις της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, με στόχο την προώθηση ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών όπως και την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος για αναπτυξιακά έργα στην Ελλάδα» και προσθέτει χαρακτηριστικά: «στο Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο δεν εφησυχάζουμε. Αναζητούμε, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε νέες δράσεις βάζοντας τον πήχη όλο και πιο ψηλά».

 

Τέλος, το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο «στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάπτυξης του διττού εκπαιδευτικού συστήματος στην Ελλάδα, ανέλαβε την πρωτοβουλία να υλοποιήσει προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης» που «στοχεύουν στο να αποκτήσει η χώρα εξειδικευμένο προσωπικό με καλές επαγγελματικές γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες και να συνδεθεί η εκπαίδευση με την άμεση ένταξη στην αγορά εργασίας».

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑλβανία: Ξεκινούν μελέτες για σιδηροδρομική σύνδεση
Επόμενο άρθροΤραπεζική ένωση, ESM και προϋπολογισμός της ευρωζώνης συζητήθηκαν στο σημερινό Eurogroup