Στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τη διασύνδεση του χρηματοπιστωτικού κλάδου με υπερχρεωμένες χώρες

 

Αμφιβολία και πανικός κατακλύζει και πάλι τις τραπεζικές μετοχές ανά την Ευρώπη, όπου παρατηρείται μεγάλο κύμα ρευστοποιήσεων. Οικονομικές πηγές αναφέρουν ότι έχουν επανέλθει για τα καλά στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τη διασύνδεση του χρηματοπιστωτικού κλάδου με υπερχρεωμένες χώρες, ενώ εντείνονται και οι φόβοι για τον αντίκτυπο από ένα no deal στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

 

Νωρίς το πρωί  ο τραπεζικός κλάδος στον Stoxx Europe 600 καταγράφει πτώση της τάξης του 2,8%, δεχόμενες τις ισχυρότερες πιέσεις εδώ και έξι εβδομάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης υποχωρεί 0,7%.

 

Στο Μιλάνο ο τραπεζικός δείκτης με απώλειες σχεδόν 3% βυθίζεται σε χαμηλά δύο ετών και οδηγεί τον FTSE MIB σε πτώση 0,5%. Η έκθεση των ιταλικών τραπεζών σε ιταλικά κρατικά ομόλογα, που δέχονται ισχυρές πιέσεις το τελευταίο διάστημα είναι κάτι που φοβίζει τις αγορές.

 

Ανάλογη πτώση και για τον τραπεζικό κλάδο στη Φραγκφούρτη. Η Deutsche Bank, κορυφαία τράπεζα της Γερμανίας, που έχει περάσει από σαράντα κύματα τα τελευταία χρόνια βλέπει τη μετοχή της να υποχωρεί 4,2%, σε νέο ιστορικό ναδίρ.

 

Οι πωλητές την έχουν βάλει στο στόχαστρο, καθώς έχουν έρθει στο προσκήνιο σοβαρά ερωτηματικά για το ρόλο της στο διαβόητο σκάνδαλο ξεπλύματος μαύρου χρήματος, μέσω της εσθονικής θυγατρικής της Danske Bank. Πρόκειται για μία υπόθεση που αφορά ύποπτες συναλλαγές της τάξης των 200 δισ. ευρώ και έχει προκαλέσει αναταράξεις ανά την Ευρώπη.

 

Εκπρόσωπος της τράπεζας ανακοίνωσε ότι η Deutsche Bank είχε αναλάβει την επεξεργασία πληρωμών για την Danske στην Εσθονία, αλλά έδωσε τέλος στη συνεργασία το 2015, όταν και υπέπεσαν στην αντίληψή της ύποπτες δραστηριότητες.

 

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου ο μεγάλος πονοκέφαλος είναι τα κόκκινα δάνεια, ο τραπεζικός δείκτης είναι στο -4,1%, μετά τις μεγάλες απώλειες της Δευτέρας. Ο Γ.Δ. με πτώση 1,42% χάνει και τις 610 μονάδες.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣτους 1,012 οι άνεργοι τον Οκτώβριο
Επόμενο άρθρο«Κόβει» τιμές-στόχους για Alpha και Eurobank η UBS