Στην θεαματική αύξηση που καταγράφεται στις αφίξεις επιβατών στο αεροδρόμιο Καλαμάτας την τελευταία 8ετία, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ.Πέτρος Τατούλης, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην εναρκτήρια εκδήλωση του 8ου σχολείου τουρισμού στην Καλαμάτα, στο οποίο μετέχουν περισσότεροι από 1.200 «μαθητές» από όλη την Ελλάδα.

 

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε ότι η αύξηση αυτή, με σχεδόν τετραπλάσιες αυξήσεις από το 2011, προέρχεται από τις συμφωνίες της Περιφέρειας με αεροπορικές εταιρείες, που συνδέουν πλέον την Καλαμάτα με 30 ευρωπαϊκούς προορισμούς, καθιστώντας το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, “ένα από τα πιο δυναμικά αναπτυσσόμενα αεροδρόμια της Ελλάδας και της νοτιοανατολικής Ευρώπης”.

 

“Το 2011 που ανέλαβα την ευθύνη, ο διεθνής αερολιμένας της Καλαμάτας ‘Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος’ είχε 64.653 αφίξεις και αναχωρήσεις επιβατών, ενώ το 2017 οι αφίξεις και αναχωρήσεις του προορισμού έφθασαν τις 279.808”, ανέφερε ο κ. Τατούλης, προσθέτοντας: “Αναλογιζόμενος τη μείωση του τουριστικού ρεύματος από τον εγχώριο τουρισμό, λόγω της οικονομικής κρίσης, που για αρκετά χρόνια αποτελούσε την κύρια αγορά κατά 70%, άμεσα ανέλαβα την ευθύνη μέσω του περιφερειακού συμβουλίου για την διαπραγμάτευση με τις αεροπορικές εταιρείες διεθνώς.

 

Οι συνεργάτες μου και οι συνεργαζόμενοι φορείς στράφηκαν έγκαιρα στην προσέλκυση τουριστών από το εξωτερικό, ενισχύοντας τις βασικές αγορές, όπως Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Σκανδιναβικές χώρες, καθώς και την αναπτυσσόμενη αγορά της Ρωσίας… Επιδοθήκαμε επιτυχημένα σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης με τις αεροπορικές εταιρίες, επιδιώκοντας την αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού… Χρειάστηκαν συνολικά 100 ώρες διαπραγμάτευσης με αεροπορικές εταιρείες και αντηλλάγησαν περίπου 1.200 email επικοινωνίας στο πλαίσιο αυτής της δυναμικής διαδικασίας που συνεχίζεται”.

 

Σημείωσε ακόμα ότι το πρώτο εννεάμηνο Ιανουάριος- Σεπτέμβριος του 2018, οι αφίξεις επιβατών στον διεθνή αερολιμένα ξεπέρασαν τις 117.298, παρουσιάζοντας αύξηση σε σύγκριση με το 1017, όταν ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 112.324. Η άνοδος αυτή σε ετήσια βάση, οφείλεται σ’ ένα πτητικό πρόγραμμα με περισσότερους από 30 προορισμούς και πόλεις όπως Μιλάνο, ‘Αμστερνταμ, Φρανκφούρτη, Μπέρμιγχαμ, Μόναχο, Ντίσελντορφ, Στοκχόλμη, Παρίσι, Βιέννη, Λονδίνο, Θεσσαλονίκη, Τελ Αβίβ, Μπρατισλάβα, Πράγα, Λιλ, Κατοβίτσε, Μόσχα, Λάρνακα (Κύπρος), Μάντσεστερ, Κοπεγχάγη, Λυών, Ναντ, Όσλο, Στουτγάρδη, Μπρίστολ, Βουκουρέστι, Ανόβερο, Βρυξέλλες, Yerevan, Ζυρίχη και Ίνσμπρουκ.

 

Η αύξηση των αφίξεων βοήθησε τα ξενοδοχειακά καταλύματα της Μεσσηνίας να αυξήσουν την πληρότητά τους από το 32,4% που ήταν το 2011 στο 38,2% το 2017, ενώ οι διανυκτερεύσεις αλλοδαπών και ημεδαπών το 2017 ανήλθαν στις 836.676, όταν το 2011 ήταν 555.159. Επίσης, οι ξενοδοχειακές κλίνες στη Μεσσηνία, από 9.440 το 2011, έφθασαν το 2017 τις 10.261.

 

Τέλος, σσχετικά με το “σχολείο τουρισμού”, ο κ.Τατούλης είπε, μεταξύ άλλων: “Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι σε μια συνεργατική πρωτοβουλία των ίδιων των πολιτών, οι οποίοι όχι μόνο αποφάσισαν να αλλάξουν τον τόπο τους, αλλά μετέφεραν αυτή την καλή πρακτική του τριήμερου πολυθεματικού γεγονότος, με τη βοήθεια του ΣΕΤΕ, σε όλη τη χώρα”. Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, κλείνοντας την ομιλία του, “πρώτα η κοινωνία και η δημιουργικότητα και έπειτα εμείς δίπλα τους”.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΗ Alpha Bank «Best Private Bank in Greece» για το 2018
Επόμενο άρθροΕπιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων ζητά η Κομισιόν