Για τις τεράστιες δυνατότητες που δημιουργεί η τεχνολογία, αλλά και για το όραμα της Deutsche Telekom να αποτελεί τον κορυφαίο τηλεπικοινωνιακό πάροχο στην Ευρώπη, μίλησε ο επικεφαλής του Ομίλου DT για την Ευρώπη, κ. Srini Gopalan, κατά την κεντρική ομιλία του με την οποία έκλεισε το συνέδριο InfoCom World.

 

«Η τεχνολογία και η ψηφιακοποίηση αποτελούν το υπόβαθρο για αλματώδη πρόοδο στις κοινωνίες. Προσφέρουν προστιθέμενη αξία στις οικονομίες των χωρών, οι οποίες γίνονται πιο ανταγωνιστικές και συμβάλλουν στην διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών» τόνισε ο κ. Gopalan. Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε σε παραδείγματα χωρών με αλματώδη πρόοδο, όπως η Νότια Κορέα σε επίπεδο υποδομών, η Εσθονία σε ό,τι αφορά το e-government, το Ισραήλ που χαρακτήρισε ως «start-up έθνος» και η Κίνα που επενδύει 130 δισ. για την ανάπτυξη λύσεων και εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης. Και πρόσθεσε: «Στο πλαίσιο αυτό, τόσο οι υποδομές για ευρυζωνικότητα και υψηλές ταχύτητες σε κινητή και σταθερή τηλεφωνία, όσο και η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των ανθρώπων είναι καίριας σημασίας».

 

«Ως Όμιλος Deutsche Telekom, συνεργαζόμαστε με τις εθνικές Κυβερνήσεις των χωρών στις οποίες έχουμε παρουσία, διευκολύνοντας τη μετάβαση στην Κοινωνία των Gigabit», ανέφερε ο επικεφαλής της Deutsche Telekom για την Ευρώπη και τόνισε ότι στην Ελλάδα ο Όμιλος ΟΤΕ έχει κάνει ήδη μία εξαιρετική αρχή.

 

Μιχάλης Τσαμάζ: Για να έχει μέλλον ο κλάδος στην Ευρώπη πρέπει να ληφθούν αποφάσεις σε ρυθμιστικό και νομοθετικό επίπεδο

 

«Η τηλεπικοινωνιακή αγορά φαίνεται να ανακάμπτει», σημείωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο panel των CEOs στο φετινό συνέδριο InfoCom World. Σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ, «η ανάκαμψη αυτή οφείλεται κυρίως σε δύο πράγματα. Στη γενικότερη ανάκαμψη της χώρας, αφού οι δείκτες βελτιώνονται και αυτό μεταφράζεται σταδιακά και σε καλύτερη ψυχολογία του καταναλωτικού κοινού. Και δεύτερον, στην ανάπτυξη της σταθερής και κινητής ευρυζωνικότητας». Όπως σημείωσε, «σήμερα, το 26% της βάσης ευρυζωνικών υπηρεσιών λιανικής του ΟΤΕ έχει επιλέξει υπηρεσίες οπτικών ινών, και η ζήτηση για οπτική ίνα αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Συνολικά, υπηρεσίες οπτικής ίνας έχει υιοθετήσει το 42% των πελατών του ΟΤΕ που έχουν πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες.»

 

Σχολιάζοντας την ανταπόκριση των συνδρομητών στις υψηλές ταχύτητες, ο κ. Τσαμάζ τη χαρακτήρισε «ικανοποιητική», σημείωσε ωστόσο ότι δεν είναι ανάλογη των υψηλών επενδύσεων. «Είμαστε ο μεγαλύτερος επενδυτής στις τηλεπικοινωνίες. Έχουμε επενδύσει 2 δισ. ευρώ την περασμένη εξαετία για δίκτυα νέας γενιάς. Έχουμε 13.000 ενεργές καμπίνες VDSL/Vectoring. Μέχρι τα τέλη του 2019, θα έχουμε υλοποιήσει συνολικά πάνω από 15.500 καμπίνες, με αποτέλεσμα πάνω από 2 εκατ. νοικοκυριά να έχουν πρόσβαση σε ταχύτητες από 100Mbps και πάνω. Επιπλέον, έχουμε ξεκινήσει την ανάπτυξη του δικτύου FTTH, η οποία θα επιταχυνθεί τα επόμενα τρίμηνα, στο πλαίσιο του ανακοινωμένου πλάνου επενδύσεων. Στόχος μας είναι τα 1 εκατ. σπίτια μέχρι το 2022». Και πρόσθεσε: «Δίκτυα υψηλών ταχυτήτων, υπάρχουν. Όμως, η διείσδυση έχει να κάνει με την οικονομική κρίση με την οποία ήταν αντιμέτωποι οι καταναλωτές και είναι άμεσα συνδεδεμένη με κάτι πολύ μεγαλύτερο: τη νέα ψηφιακή εποχή. Ο κόσμος θα πάρει γρηγορότερο internet όταν πραγματικά το χρειάζεται. Όταν η καθημερινότητά του, η εκπαίδευσή του, η συνδιαλλαγή του με το Δημόσιο, όλα, θα γίνουν ψηφιακά. Το στοίχημα είναι λοιπόν διπλό: όχι μόνο να φτιάξουμε τα δίκτυα, τις ψηφιακές λεωφόρους της νέας εποχής, αλλά να δημιουργηθεί και το περιβάλλον, οι προϋποθέσεις, οι εφαρμογές που θα τρέξουν πάνω σε αυτά τα δίκτυα. Αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα.»

 

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς φαντάζεται τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών μετά από 5 χρόνια, ο κ. Τσαμάζ είπε: «Η τεχνολογία εξελίσσεται με εκθετικούς ρυθμούς και οι αλλαγές που φέρνει είναι επαναστατικές-disruptive (…) Το πού θα είμαστε ως κλάδος σε 5 χρόνια, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, θα εξαρτηθεί και από τη στάση που θα υιοθετήσουμε. Αν θα ληφθούν οι αποφάσεις που χρειάζεται σε ρυθμιστικό και νομοθετικό επίπεδο. Αν θα διευκολυνθούν οι επενδύσεις. Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία, για να μη μείνουμε εκτός εποχής (…) Ζηλεύω το περιβάλλον της επιχειρηματικότητας που προωθούν οι χώρες που θέλουν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στις επερχόμενες εξελίξεις, όπως οι ΗΠΑ, αλλά και χώρες της Ασίας (…) Είναι οικονομίες που ευνοούν τη δημιουργία οικονομιών κλίμακος, μειώνουν τη γραφειοκρατία, στέκονται δίπλα στις νέες επιχειρήσεις, χρηματοδοτούν την καινοτομία, και δίνουν τον πρώτο λόγο στην αγορά και τον ανταγωνισμό, με πολύ συγκεκριμένους κανόνες, αλλά χωρίς αγκυλώσεις», είπε. Και πρόσθεσε: «Ο κατακερματισμός της αγοράς μειώνει την ανταγωνιστικότητα. Αν δεν αλλάξουμε πρακτική, αν δεν δοθεί η δυνατότητα ενοποίησης στην αγορά τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας στην Ευρώπη, θα πάψουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί στο διεθνές περιβάλλον και δεν θα αποτελέσει έκπληξη εάν σε 5 χρόνια από σήμερα δούμε ελληνικές ή ευρωπαϊκές εταιρείες να οδηγούνται σε συρρίκνωση ή σε εξαγορά.»

 

Διακρίσεις για τον Όμιλο ΟΤΕ στα InfoCom Awards

Τρία βραβεία απέσπασε ο Όμιλος ΟΤΕ στο πλαίσιο του θεσμού των InfoCom Awards, τα οποία επιβραβεύουν και αναδεικνύουν τις πρωτοπόρες εταιρείες, υπηρεσίες, προϊόντα και πρόσωπα της αγοράς. Ειδικότερα, η OTEGLOBE αναδείχθηκε Company of the Year για το 2018, ενώ στην COSMOTE απονεμήθηκε το Business Solutions Award, για το ολοκληρωμένο προϊοντικό πορτφόλιο που διαθέτει για την κάλυψη των αναγκών των σύγχρονων επιχειρήσεων. Στους διακριθέντες της βραδιάς ήταν και το Athens Digital Lab, η πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων, που με την στήριξη του ΙΣΝ, της COSMOTE και της Nokia, αναδεικνύει και στηρίζει πρωτοποριακές τεχνολογικές ιδέες και λύσεις που θα κάνουν την πόλη καλύτερη.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠέριξ των 600 μονάδων το Χρηματιστήριο
Επόμενο άρθροΚΙΝΑΛ: Φτωχοποιούν συνειδητά τους Έλληνες