Τρέχουν και δεν φτάνουν οι φορολογούμενοι, αφού μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να εξοφλήσουν όλες τις οικονομικές τους εκκρεμότητες.

 

Οι φόροι σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης, αναμένεται να διαμορφωθούν το επόμενο έτος στα 51,127 δις. ευρώ, ποσό που βρίσκεται κοντά στο εκτιμώμενο ποσό των φορολογικών εσόδων για το 2018 το οποίο ανέρχεται στα 51,259 δις ευρώ.

 

Στο πλαίσιο αυτό, νοικοκυριά, επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες ακινήτων, θα πρέπει να πληρώνουν κάθε μέρα και μέχρι το τέλος του έτους, φόρους ύψους 155 εκατ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του προϋπολογισμού και τα υπερπλεονάσματα για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος.

 

Οι φορολογούμενοι έχουν να πληρώσουν τις επόμενες ημέρες μέχρι και τα τέλη Δεκεμβρίου τα εξής:

1. Φόρος εισοδήματος: Στα τέλη Νοεμβρίου πρέπει να καταβληθεί η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος. Συνολικά 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν 1,1 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι από τις φετινές δηλώσεις προκύπτει ότι ένας στους τρεις φορολογούμενους πληρώνει φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2017, ο οποίος κατά μέσον όρο ανέρχεται σε 1.066 ευρώ.

 

2. ΕΝΦΙΑ: Στα τέλη – Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου πρέπει να καταβληθούν δύο δόσεις του ΕΝΦΙΑ.

 

3. Εμμεσοι φόροι: Εως το τέλος του έτους αναζητούνται εισπράξεις 7 δισ. ευρώ από έμμεσους φόρους για να φτάσουν στα 27,078 δισ. ευρώ από 19,9 που έχουν εισπραχθεί μέχρι σήμερα.

 

4. Δόση ρύθμισης: Τους κρίσιμους μήνες οι οφειλέτες του Δημοσίου θα πληρώνουν ταυτόχρονα με όλα τα ανωτέρω και τη δόση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Συνολικά μέχρι το τέλος του έτους υπολογίζεται να καταβληθούν περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ.

 

5. Τέλη κυκλοφορίας: Έως το τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να εξοφληθούν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2019.

 

Τα σχετικά ειδοποιητήρια αναμένεται να αναρτηθούν στο Taxisnet μέσα στις επόμενες ημέρες και θα χρεώσουν τους φορολογούμενους με συνολικό ποσό περίπου 1,3 δισ. ευρώ. Η εξόφληση θα πρέπει να γίνει εφάπαξ και στην περίπτωση που χαθεί η προθεσμία επιβάλλεται πρόστιμο ισόποσο των τελών που αναλογούν στο όχημα του φορολογούμενου.

6. Κατάθεση πινακίδων:

 

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων που αδυνατούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας έχουν τη δυνατότητα να καταθέτουν στην εφορία εφορία τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους.

 

Η κατάθεση των πινακίδων προκειμένου το όχημα να τεθεί σε καθεστώς ακινησίας, γίνεται στη Δ.Ο.Υ ενώ για να γίνει αποδεκτή η αίτηση θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί τα τέλη κυκλοφορίας του οχήματος για όλα τα προηγούμενα έτη.

 

Και φέτος, δεκάδες χιλιάδες θα είναι οι σχετικές αιτήσεις ακινητοποίησης. Ειδικά μετά τη θέσπιση των «τελών κυκλοφορίας με τον μήνα» χιλιάδες είναι οι οδηγοί που σπεύδουν να «ακινητοποιήσουν» τα οχήματά τους για να γλιτώσουν έξοδα από τέλη κυκλοφορίας και από ασφάλιση ή ακόμη και τεκμήρια.

 

Να σημειωθεί ότι οι φορολογούμενοι που δεν μπορούν να εξοφλήσουν έγκαιρα τις φορολογικές τους υποχρεώσεις έχουν τη δυνατότητα να τις εντάξουν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, ακόμη και πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες.

 

Μπορούν επίσης, να κάνουν χρήση των προγραμμάτων έως 12 άτοκων δόσεων μέσω πιστωτικών καρτών που προσφέρουν οι τράπεζες στους πελάτες τους.

 

Ποιοι μένουν έξω από τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ

Στους χαμένους του νέου προϋπολογισμού περιλαμβάνονται και όσοι έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ αφού το σχέδιο της μείωσης του φόρου κατά 10% μεσοσταθμικά δεν τους αγγίζει.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθρο«Άμεσα 4.500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην ειδική αγωγή και 15.000 στην τριετία»
Επόμενο άρθροΠοιοι θα πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ