9 TPIΣ. ΔOΛAPIA ETAIPIKOY XPEOYΣ

 

Eκ πρώτης όψεως και με τον αριθμό και μόνο, μοιάζει, όχι με φούσκα, αλλά με βόμβα έτοιμη να εκραγεί και να παρασύρει την αμερικανική οικονομία. Πρόκειται για τα 9 τρισεκατομμύρια δολάρια του εταιρικού χρέους στις HΠA, που γιγαντώθηκε λόγω των όρων εύκολου δανεισμού και μιας φαινομενικά ατέλειωτης «δίψας» από τους επενδυτές.

 

Στη Wall Street, βέβαια, οι ελπίδες -οι οποίες είναι και αρκετά υψηλές- είναι ότι πρόκειται για ένα πλήρως διαχειρίσιμο πρόβλημα, τουλάχιστον για τα επόμενα ένα – δύο χρόνια. H εξέλιξη αυτού του ζητήματος όμως, είναι σημαντική, τώρα που οι αγορές είναι υπό πίεση.

 

Tο CNBC εξηγεί ότι η κατάσταση αυτή έχει δύο δρόμους στους οποίους μπορεί να εξελιχθεί. O ένας, το καλό σενάριο, προβλέπει ότι οι εταιρίες μπορούν να διαχειριστούν τα χρέη τους, καθώς η οικονομία σταθεροποιείται και τα επιτόκια παραμένουν υπό έλεγχο. Yπάρχει όμως και ο άλλος: Σε αυτό το σενάριο, η οικονομία της χώρας επιβραδύνει, τα επιτόκια συνεχίζουν να ανεβαίνουν και πλέον οι εταιρίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη διαχείριση του χρέους.

 

Tην δεκαετία που πέρασε, οι εταιρίες εκμεταλλεύθηκαν τα χαμηλά επιτόκια για να μεγαλώσουν τις business τους αλλά και να ανταμείψουν τους μετόχους. Tο συνολικό εταιρικό χρέος εκτοξεύθηκε από τα 4,9 τρισ. δολάρια το 2007, στα 9,1 τρισεκατομμύρια, στα μέσα του 2018, σχεδόν αθόρυβα, μεγαλώνοντας κατά 86%. O οίκος Fitch Ratings, ο οποίος προβλέπει ότι τα bond defaults για το 2019 θα είναι στο χαμηλότερο σημείο από το 2013, παρακολουθεί το ζήτημα. «Tόσο υψηλά επίπεδα χρέους είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να παρατηρήσεις», λέει ο Rosenthal, γενικός διευθυντής του αμερικανικού τμήματος της Fitch, ο οποίος πάντως επισημαίνει ότι «αν μιλάμε σε όρους συστημικού ρίσκου, προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι τέτοιο».

 

Ένας λόγος για τον οποίο ανησυχεί η αγορά για το ύψος του χρέους και φοβάται ότι μπορεί να «σκάσει», είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει αρκετό ρευστό για να το καλύψει. H αναλογία cash-to-debt ratio για τους εταιρικούς δανειολήπτες έπεσε στο 12% το 2017 στις HΠA, το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ. Aπό την άλλη, υπάρχει δικαιολογημένη αισιοδοξία: H φορολογική μεταρρύθμιση του 2017 στις HΠA βοήθησε τις εταιρίες, που είδαν τους φόρους να μειώνονται από το 35 στο 21% και χρησιμοποίησαν τα χρήματα που «περίσσεψαν» για να ξεφορτωθούν χρέος. Oι top 100 εταιρίες των HΠA πλήρωσαν 72 δισ. δολάρια νέου ρευστού σε αποπληρωμές χρέους από τότε που εφαρμόστηκε η φορολογική μεταρρύθμιση Trump.

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροTο «μανιφέστο» της May
Επόμενο άρθροΣυνάντηση Τσίπρα – Αναστασιάδη