Τι αποκαλύπτει έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα

 

Οι ευρωπαϊκές μετοχές θα δεχθούν μεγαλύτερο πλήγμα από τις αμερικανικές, στην περίπτωση που γίνει πλήρης εμπορικός πόλεμος, αλλά οι αναδυόμενες αγορές θα δεχθούν ακόμη μεγαλύτερο χτύπημα, σημειώνει έρευνα που δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Τρίτη.

 

«Οι τιμές στις αμερικανικές μετοχές θα υποχωρήσουν περίπου κατά 10% και τα spreads των αμερικανικών εταιρικών ομολόγων θα αυξηθούν κατά 100 μονάδες βάσης την πρώτη χρονιά» σε περίπτωση πλήρους εμπορικού πολέμου, τονίζει η ΕΚΤ, περιγράφοντας το σενάριο να επιβάλουν δασμούς 25% όλες οι χώρες.

 

«Στην ευρωζώνη, οι τιμές των μετοχών θα υποχωρήσουν κατά 15% και τα spreads των εταιρικών ομολόγων θα αυξηθούν κατά 150 μονάδες βάσης την πρώτη χρονιά», αναφέρει.

 

Οπως μεταδίδει το Reuters, οι αναδυόμενες αγορές θα έχουν πάνω από 20% πτώση στις τιμές των μετοχών και μεγάλη αύξηση του ρίσκου.

 

«Η συμμετρική αντίδραση ανάμεσα σε Ηνωμένες Πολιτείες και ευρωζώνη υποδηλώνει ότι οι αγορές θεωρούν τις αυξήσεις στους δασμούς σαν μία lose-lose κατάσταση για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη», σημειώνεται.

 

Μέχρι στιγμής, οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν υποχωρήσει όσο και οι αμερικανικές, από τότε που ελήφθησαν τα προστατευτικά μέτρα. Εάν οι εντάσεις κλιμακωθούν αλλά παραμείνουν περιορισμένες, αυτές οι συμμετρικές πτώσεις στις τιμές μάλλον θα συνεχιστούν, τονίζεται.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΜετανάστες σε άθλιες συνθήκες στα νησιά
Επόμενο άρθροΔεν μπερδεύω τους πολίτες και τα αιτήματά τους με τους κακοποιούς