Οργανική κερδοφορία ύψους 84 εκατ. ευρώ εμφάνισε το εννεάμηνο του 2018 η  Εθνική Τράπεζα  έναντι ζημιών ύψους 75 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η επίδοση αυτή, όπως επισημαίνει η τράπεζα, αντανακλά την αποκλιμάκωση του κόστους πιστωτικού κινδύνου σε διατηρήσιμα επίπεδα της τάξεως των 110 μ.β. περίπου, μετά την επίτευξη υψηλών ποσοστών κάλυψης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων.

 

Μετά την πτώση τους κατά τα προηγούμενα δύο τρίμηνα, λόγω της απομόχλευσης του δανειακού μας χαρτοφυλακίου και της εφαρμογής των νέων λογιστικών προτύπων, τα καθαρά έσοδα από τόκους έχουν αγγίξει το χαμηλότερο σημείο τους. Ως εκ τούτου, αναμένεται σταδιακή ανάκαμψή τους, επικουρούμενη από την επιτάχυνση των εκταμιεύσεων δανείων προς επιχειρήσεις, οι οποίες υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2018.

 

Παράλληλα, η ΕΤΕ έχει περιορίσει το κομμάτι των επιτοκιακών εσόδων από μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα των καθαρών εσόδων από τόκους.

 

Προσβλέπει στο βελτιωμένο περιβάλλον που μπορεί να διευκολύνει τις πωλήσεις κόκκινων δανείων. Σημειωνεται ότι οι τιμές ακινήτων ενισχύθηκαν κατά 3,7% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο. Στο πλαίσιο αυτό, ο υψηλός δείκτης κάλυψης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων ύψους 60% συνιστά συγκριτικό πλεονέκτημα για την τράπεζα, καθώς θα της επιτρέψει, όπως υπογραμμίζει, να προχωρήσει αποφασιστικά στην αποκλιμάκωση των κόκκινων δανείων.

 

Πρόσφατα υπέβαλε στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) τη νέα στρατηγική της με την οποία δεσμεύεται σε μείωση των μη εξυπηρετούεμνων ανοιγμάτων της τάξης των 10 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2021.

 

Η Εθνική υπολογίζει ακόμη ότι τα λειτουργικά έξοδα θα ωφεληθούν άμεσα από το τρέχον Πρόγραμμα Εθελουσίας Εξόδου Προσωπικού, με τη συμμετοχή να αναμένεται να ξεπεράσει τους 500 εργαζόμενους το 2018, καθώς και από το συνεχιζόμενο εξορθολογισμό του δικτύου καταστημάτων.

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑπό τέσσερις οφειλέτες το μεγαλύτερο ποσό της αύξησης των ληξιπρόθεσμων
Επόμενο άρθροΈλεγχοι στα γραφεία της Deutsche Bank