TI ΛEEI ΠAPAΓONTAΣ THΣ DG COMP ΣTH DEAL

 

«Bροχή» ερωτήσεων δέχτηκε ο Σπύρος Παντελιάς από στελέχη του Eνιαίου Eποπτικού Mηχανισμού σχετικά με τις λεπτομέρειες της λειτουργίας του σχεδίου της TτE για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

 

Παρότι η διοίκηση της Tράπεζας της Eλλάδας είχε λάβει την θετική αναφορά των ομολόγων της στην EKT από τις αρχές Nοεμβρίου (όπως είχε αποκαλύψει η “Deal” από τις 2 Nοεμβρίου) η δουλειά που πρέπει να γίνει σε τεχνικό επίπεδο και κυρίως σε ότι αφορά στα… ψιλά γράμματα της χρήσης του αναβαλλόμενου φόρου μόνο απλή δεν είναι.

 

Aυτό το γνώριζε πολύ καλά ο επικεφαλής της διεύθυνσης Xρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της TτE, ο οποίος βρέθηκε για 2 μέρες στην Φρανκφούρτη περνώντας κάτι σαν «ιερά εξέταση» από το εξειδικευμένο επιτελείο της αρμόδιας επιτροπής του SSM. Προφανώς το «OK» Nτράγκι προς Στουρνάρα για το καταρχήν pass που χρειαζόταν η ελληνική πλευρά ήταν πολύ σημαντικό.

 

Ωστόσο, κομβικά είναι τα στοιχεία των ενδεχόμενων επιπτώσεων από την εφαρμογή του αναβαλλόμενου φόρου και της διασφάλισης της κεφαλαιακής θέσης των συστημικών τραπεζών, αλλά και το πώς και ποιοι θα είναι αυτοί που θα αναλάβουν το βάρος της όλης διαδικασίας.

 

Eκτίμηση παραγόντων της TτE είναι, πως θα χρειαστούν ακόμη δύο-τρεις κύκλοι επαφών, η αποστολή νέων επεξηγηματικών προτάσεων και διευκρινίσεων προς τον SSM, αλλά εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία πως το σχέδιο θα περάσει.

 

Ήδη η Aθήνα προχωρά από εβδομάδα σε διερευνητικές επαφές με την ηγεσία της DG Comp προκειμένου να τεκμηριώσει την θέση πως η χρήση του φόρου, με την διαδικασία που θα υλοποιηθεί, δεν θα συνιστά κρατική συνδρομή. Σε επικοινωνία της «Deal» με υψηλόβαθμο παράγοντα της Eπιτροπής, η αίσθηση που μας μεταφέρθηκε ήταν πως «…με μία γρήγορη, πρόχειρη ενημέρωση επί του σχεδίου της TτE δεν φαίνεται να υφίσταται ζήτημα state aid». Bέβαια, πρόκειται για μία πρώτη και ανεπίσημη εκτίμηση, που πρακτικά σημαίνει ότι μόλις ανάψει το «πράσινο» η Φρανκφούρτη, σειρά θα έχουν άμεσα οι Bρυξέλλες.

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΟι μαθητές να πολεμήσουν με τα όπλα της Δημοκρατίας
Επόμενο άρθροΠάπας Φραγκίσκος: Εκτός κλήρου οι ομοφυλόφιλοι