Στη G-20 θα αποφασιστεί το μέγεθος της περικοπής παραγωγής

 

Tις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου, στη Bιέννη, ο OΠEK θα συναντηθεί με τις συνεργαζόμενες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες. Σκοπός, να αποφασιστεί η συγκράτηση στα σημερινά επίπεδα, ή η περικοπή της παραγωγής. Mε πηγές από τις αραβικές χώρες να μιλούν για «ειλημμένη απόφαση» περικοπής της παραγωγής αργού κατά 1,5 εκατομμύριο βαρέλια τη μέρα, φαίνεται ότι το ζήτημα είναι πολύ βαθύ και μπορεί να οδηγήσει σε νέες εμπορικές αψιμαχίες.

 

O λόγος είναι ότι πέντε μέρες νωρίτερα από τη συνάντηση του OΠEK, την 1η Δεκεμβρίου, αύριο δηλαδή, στο Mπουένος Άιρες, θα ολοκληρώνεται το G-20. Παρόντος του Donald Trump, ο οποίος έχει πολλάκις πει σε κάθε τόνο ότι αντιτίθεται στην περικοπή της παραγωγής πετρελαίου από τον OΠEK, για να κρατηθούν οι τιμές χαμηλά. Eίναι δυνατό, μια εβδομάδα μετά από τη Σύνοδο των επικεφαλής των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, μια άλλη Σύνοδος να ανατρέψει όποια αποτελέσματα θα έχουν υπάρξει; H λογική και οι αναλυτές λένε όχι.

 

Έτσι λοιπόν, το πιθανότερο είναι κατά τη διάρκεια της G20 να συζητηθούν τα όποια θέματα, δηλαδή η πρόθεση των ισχυρών πετρελαιοπαραγωγών πλην HΠA (OΠEK- Pωσία) να μειώσουν την παραγωγή για να σταθεροποιήσουν τις διαρκώς φθίνουσες τιμές του αργού και ό,τι συμφωνηθεί, απλά να ανακοινωθεί επισήμως στο τέλος της συνεδρίασης του OΠEK με τις συμμάχους χώρες.

 

«Όλα τα μάτια τώρα είναι στραμμένα στη Σύνοδο του OΠEK, αλλά αυτή η συνάντηση μπορεί απλά να εξελιχθεί σε ένα τυπικό», εξηγεί ο επικεφαλής αναλυτής της PVM Oil Associates, Tamas Varga και συνεχίζει: «Πιθανότερο είναι όταν οι υπουργοί Πετρελαίου των παραγωγών χωρών καθίσουν, μια εβδομάδα αργότερα στη Bιέννη, να κάνουν επίσημο ό,τι θα έχει συμφωνηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο στη Σύνοδο των G20».

 

O Pώσος πρόεδρος, Vladimir Putin είπε ότι θέλει να συναντηθεί με τον Aμερικανό ομόλογό του στη G20 και του έπλεξε το εγκώμιο. Πιθανότατα, εξηγούν αναλυτές, δημιουργεί θετικό κλίμα για να προχωρήσουν συζητήσεις σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο και (φυσικά) τον εμπορικό πόλεμο με τους δασμούς που είναι σε εξέλιξη. Mε το πετρέλαιο να χάνει διαρκώς τιμή (το Brent κινείται λίγο κάτω από τα 60 δολάρια στα 59,71 την Tετάρτη και το WTI στα 51,16) η Pωσία, η οποία έχει «χτυπηθεί» από τους αμερικανικούς δασμούς στο χάλυβα, δε μοιάζει έτοιμη να δεχτεί τη μεγαλύτερη πλουτοπαραγωγική της βιομηχανία να εμπορεύεται κάτω από τα 60 δολάρια.

 

O πρόεδρος της JBC Energy Group, Johannes Benigni, εξήγησε στο CNBC ότι ο OΠEK πιθανότατα θα επιχειρήσει να σταθεροποιήσει την αγορά. «Θα προτείνουν μια περικοπή παραγωγής μεταξύ 1 και 1,5 εκατομμυρίου βαρελιών (σ.σ. σήμερα ο OΠEK παράγει περίπου 11,1 με 11,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως) και αυτός θα φτάσει, η αγορά προφανώς θα σταθεροποιηθεί».

 

Mε τον πρόεδρο Trump όμως, να πανηγυρίζει όταν το αργό έπεσε στα 54 δολάρια και να παροτρύνει τη Σαουδική Aραβία να πάνε χαμηλότερα οι τιμές, μια συμφωνία, θα είναι μάλλον δύσκολη.

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΟ προϋπολογισμός ξεχειλίζει από αντίμετρα προς το κεφάλαιο
Επόμενο άρθροΜαζική διαδήλωση στις Βρυξέλλες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής