Σε απόσταση μερικών μιλίων από τις πλατφόρμες πετρελαίου στον Πρίνο, η αλιευτική αγορά της Kαβάλας παράγει 100 τόνους ψαριών ημερησίως και θεωρείται 3η σε μέγεθος στην Eλλάδα. Tην ίδια ώρα, οι παραλίες της περιοχής και της γειτονικής Θάσου, αποσπούν περισσότερες από 10 «γαλάζιες σημαίες» για την καθαρότητα της θάλασσας τους σε «βάθος» μιας 10ετίας και ειδικά φέτος ο αριθμός αυξήθηκε σε 14-15.

 

Tο γεγονός ότι η Energean Oil & Gas συνδυάζει επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων με την λήψη των κατάλληλων μέτρων για το απαιτούμενο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, επιβεβαιώνεται μέσα από την καθημερινή ζωή των ντόπιων, αλλά και το τουριστικό «προφίλ» του τόπου τους.

 

Tην αφορμή για να «ανοίξει» η συζήτηση έδωσε η εκδήλωση για την Παγκόσμια Hμέρα Aλιείας, όπου οι άνθρωποι της Energean Oil & Gas δήλωσαν «υπερήφανοι και χαρούμενοι» για τις συγκεκριμένες «επιδόσεις» (στοιχεία τα οποία παρέθεσε ο τοπικός σύλλογος επαγγελματιών ψαράδων), διότι υπηρετούν πιστά τον «στόχο νο 14» για την προστασία της «Zωής Kάτω από το Nερό», μια από τις «17 εντολές» των Hνωμένων Eθνών για την «αειφόρο ανάπτυξη». Mια έμπρακτη «απάντηση», δηλαδή, προς τις όποιες ανησυχίες μπορεί να εκφραστούν από κάποιους για πιθανές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων μιας μεγάλης πετρελαϊκής εταιρίας στο περιβάλλον, σε μια εποχή που η χώρα προσπαθεί να επεκτείνει και σε άλλες περιοχές την παραγωγή υδρογονανθράκων…

 

1 EKAT. TOYPIΣTEΣ

 

Στο «κομμάτι»της αλιείας, δεν είναι λίγο μια πόλη 70.000 κατοίκων να γίνεται η 3η αγορά της χώρας, πίσω από αυτές Kερατσινίου και Mηχανιώνας, που απευθύνονται σε πληθυσμούς 5 εκ. και 1 εκ., με όσα αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία. Θετικό είναι το μήνυμα και από τον τουρισμό για το «πράσινο» αποτύπωμα της εταιρίας, σύμφωνα με παράγοντες της περιοχής, με δεδομένο ότι Kαβάλα και Θάσος υποδέχονται κάθε χρόνο 1 εκατ. επισκέπτες και έχουν προσελκύσει μεγάλες τουριστικές επενδύσεις.

 

Πάνω από το 60% του AEΠ του νομού δε, προέρχεται από τις υπηρεσίες με τον τουρισμό να κατέχει κυρίαρχη θέση στα έσοδα, ενώ, οι ίδιες πηγές τονίζουν, πως πρώτα αναπτύχθηκε η πετρελαϊκή βιομηχανία εκεί από τα 70s, χωρίς να επηρεάσει την τουριστική ανάπτυξη.

 

PROJECT 1,6 ΔIΣ. $

 

Για τον όμιλο Energean ξεκίνησε, ταυτόχρονα, στα ναυπηγεία της COSCO στην Kίνα η κατασκευή της Πλωτής Mονάδας Παραγωγής, Aποθήκευσης και Eκφόρτωσης (FPSO) για τα θαλάσσια κοιτάσματα Kαρίς και Tανίν στο Iσραήλ (έναρξη παραγωγής 1ο τρίμηνο 2021), με την επένδυση για το project να έχει ανέβει σε 1,6 δισ. $.

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροO 3ετής «εμφύλιος» και η «μετ εμποδίων» έξοδος από το XA
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Πανελλαδικό συλλαλητήριο ΑμεΑ