Περίγραμμα της πρότασής τους για τη φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να παρουσιάσουν σήμερα οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας, όπως αναφέρεται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung.

 

 

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ σχεδιάζουν να συζητήσουν το σχέδιο αυτό με τους ομολόγους τους των υπολοίπων χωρών-μελών της ΕΕ στο περιθώριο του συμβουλίου τους στις Βρυξέλλες εντός της ημέρας, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

 

Σύμφωνα με τη γαλλογερμανικής πρόταση, τα έσοδα από τον νέο φόρο θα συμβάλλουν στη χρηματοδότηση του νέου κοινού προϋπολογισμού της ευρωζώνης. Οι χώρες που θα συμμετάσχουν στην εφαρμογή του μέτρου θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιούν τα έσοδα που θα εξασφαλίζουν από αυτόν ως μέρος της συμβολής τους στον ευρύτερο προϋπολογισμό της ΕΕ, διευκρίνισε η Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ.

 

Η πρόταση βασίζεται σε ένα σύστημα που τελεί ήδη σε ισχύ στη Γαλλία, με βάση το οποίο όλες οι συναλλαγές που αφορούν μετοχές εισηγμένων εταιρειών με κεφαλαιοποίηση που υπερβαίνει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ φορολογούνται, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Ζιντόιτσε.

 

Η εν λόγω πρόταση αναμένεται να συμπεριληφθεί στη συμφωνία-πλαίσιο για τη χρηματοδότηση των ενισχύσεων της κοινότητας από το 2021 ως το 2027, με την ψηφοφορία για το θέμα να προβλέπεται να διεξαχθεί το 2020.

 

Για τις χώρες που δε θα έχουν μεγάλα έσοδα από έναν τέτοιο φόρο, συζητούν η Γαλλία και η Γερμανία και αναζητούν αντισταθμιστικά οφέλη.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣτα 230 δισ. ευρώ το ιδιωτικό χρέος
Επόμενο άρθροΑναβλήθηκε η δίκη για τα στεγαστικά δάνεια ελβετικού φράγκου