Προ των πυλών είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού, ένα θέμα στο οποίο έχει ποντάρει πολλά η κυβέρνηση στο πλαίσιο της αποδέσμευσης από το μνημόνιο.

 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του star, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα λάβει τις τελικές αποφάσεις πιθανότατα εντός του Δεκεμβρίου.

 

Η πρόταση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) είναι για αύξηση της τάξεως του 10%, δηλαδή 58 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση ο νέος κατώτατος μισθός θα διαμορφωνόταν στα 644 ευρώ.

 

Ωστόσο, εκτιμάται πως κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο να συμβεί, καθώς και οι συστάσεις από την Κομισιόν είναι για σαφώς πιο συγκρατημένες αποφάσεις στο θέμα.

 

Εξάλλου, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, σε πρόσφατη συνέντευξή της (πριν τη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους) είχε μιλήσει για νέο κατώτατο μισθό που θα μπορούσε να διαμορφωθεί στα 610 ευρώ. Αυτό θεωρείται και το πιο πιθανό σενάριο, δηλαδή μια αύξηση της τάξεως του 4%.

 

Πάντως, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) ζητά να επιστρέψει ο κατώτατος μισθός στα επίπεδα που ήταν προ κρίσης, δηλαδή στα 751 ευρώ.

 

Σε κάθε περίπτωση, βέβαιη είναι η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού των 510 ευρώ για τους νέους κάτω των 25 ετών.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠοιος θα σώσει το παγκόσμιο κλίμα;
Επόμενο άρθροΣυνεργασία ΑΠΣΙ Πίνδος με την «Ηπειρώτικα Αυγά»