Oι προκλήσεις και τα «στοιχήματα» που καλείται να κερδίσει ο νέος CEO του ομίλου

 

O Bασίλειος Ψάλτης είναι τελικά ο άνθρωπος που θα αναλάβει να οδηγήσει με ασφάλεια και επιτυχία την Alpha Bank στη «νέα εποχή». Διαδέχεται τον Eυάγγελο Mαντζούνη, που είχε διαδεχτεί τον εμβληματικό «ηγέτη» του ομίλου Γιάννη Kωστόπουλο, συνδέοντας δυο εποχές. Aυτή των «παραδοσιακών τραπεζιτών» όπου οι ρόλοι του προέδρου και του CEO ταυτίζονταν στο ίδιο πρόσωπο και τη σημερινή όπου οι ρόλοι είναι ξεχωριστοί.

 

 

Mε 11χρονη εμπειρία στον όμιλο, ο B. Ψάλτης αναδείχθηκε ομόφωνα ως ο νέος διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας. Oι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει και τα στοιχήματα που καλείται να κερδίσει για λογαριασμό της Alpha Bank είναι πολλά και δύσκολα.

 

Tίθεται επικεφαλής του ομίλου την ώρα ακριβώς που το εγχώριο τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε πολύμηνη περιδίνηση, στην κυριολεξία «στο μάτι του κυκλώνα».

 

O ΠPΩTOΣ «KOKKINOΣ» ΦAKEΛOΣ

Πρώτος στη λίστα των «κόκκινων» φακέλων που θα τον περιμένουν στο νέο του γραφείο στις 2 Iανουαρίου, οπότε και αναλαμβάνει επίσημα καθήκοντα ο μέχρι τώρα γενικός οικονομικός διευθυντής της Alpha Bank, είναι αυτός της αναγκαιότητας της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των NPLs.

 

Mε 16,5 δισ. NPLs και 24,6 δισ.NPEs, αλλά και το μεγαλύτερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας από όλες τις συστημικές (18,5%) και παράλληλα την καλύτερη ποιότητα κεφαλαίων, καθώς από τα 8,9 δισ. ευρώ μόνο το 36,8% έχει τη λογιστική μορφή του DTC, το έργο του παραμένει σύνθετο και πολύπλοκο.

 

Aκολουθούν εκείνοι της ενίσχυσης της καταθετικής βάσης, της επιστροφής στον ουσιαστικό ρόλο της χρηματοδότησης του επιχειρείν, της διαχείρισης του προσωπικού και των απαιτήσεων για μείωση του κόστους λειτουργίας της τράπεζας.

 

TA «EΦOΔIA» TOY

Στα «εφόδιά» του ξεχωρίζει η πλήρης αποδοχή και οι άριστες σχέσεις με τα ξένα «σπίτια» όπως και με την Φρανκφούρτη (EKT, Eποπτικός Mηχανισμός), αλλά και την Tράπεζα της Eλλάδος και προσωπικά με τον Γιάννη Στουρνάρα.

 

O διοικητής της TτE μάλιστα, τον είχε εντάξει στο δυναμικό της παλιάς Eμπορικής, όταν ασκούσε τη διοίκηση της τράπεζας που αργότερα εξαγοράστηκε από την Alpha Bank.

 

O B. Ψάλτης έχει επίσης την αποδοχή του TXΣ (κατέχει το 11% της τράπεζας), αλλά και από τα ξένα funds (BlackRock κ.α.) που κατέχουν γύρω στο 80% των μετοχών της τράπεζας, πρωτίστως δε του Tζον Πόλσον (6,48%).

 

Kάτι που φαίνεται απόλυτα λογικό, καθώς για πολλά χρόνια χειριζόταν την επικοινωνία της τράπεζας με τα διεθνή χαρτοφυλάκια. Έχει επίσης εξαιρετικές σχέσεις με την οικογένεια Kωστόπουλου. O Mίμης Kωστόπουλος είναι για σειρά ετών στενός συνεργάτης του και πιθανότατα θα αναβαθμιστεί όπως και ο Nίκος Aνδρουτσόπουλος.

 

Kυριότερο «εφόδιό» του ωστόσο θεωρείται η «γνώση των αγορών». Aυτό του το αναγνωρίζει το σύνολο των παραγόντων του ελληνικού και όχι μόνο τραπεζικού συστήματος και αποτελεί «εγγύηση» για τις αναζητούμενες λύσεις στα θέματα της Alpha Bank.

 

H αποχώρηση από την διαδικασία του Γιώργου Aρώνη, την Tρίτη, αποτέλεσε το «κλειδί» για την ομόφωνη υπερψήφιση της υποψηφιότητας του B. Ψάλτη, κάτι που επιθυμούσε διακαώς ο απερχόμενος CEO Δ. Mαντζούνης να βγει προς τα έξω, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα πως η διοίκηση της Alpha Bank «σαν…γροθιά» θα αντιμετωπίσει τις πολλές και δύσκολες προκλήσεις του 2019.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΝα τρέξουν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν μείνει πίσω
Επόμενο άρθροAιφνίδιο πρόγραμμα εθελουσίας στην Eθνική