Υπέρ της αλλαγής του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής τάσσεται η Τράπεζα της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι από τη μείωση τόσο των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος όσο και των ασφαλιστικών εισφορών θα δοθεί νέα  ώθηση στην αγορά.

 

 

Μιλώντας σε συνέδριο, ο επικεφαλής οικονομολόγο και διευθυντής οικονομικών αναλύσεων της ΤτΕ, Δημήτρης Μαλλιαρόπουλος ανέφερε ότι οι μελέτες της ΤτΕ δείχνουν τις θετικές επιδράσεις που έχει για την οικονομία η μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας και των φόρων εισοδήματος και εταιρικών κερδών. Όπως ανέφερε, μειώνουν το κόστος παραγωγής και τις τιμές των προϊόντων, βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και αυξάνουν τις επενδύσεις, τις εξαγωγές, την παραγωγή και τη ζήτηση εργασίας.

 

Σύμφωνα με τον κ. Μαλλιαρόπουλοτο 2017, το μη μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα – τόσο ως ποσοστό των ακαθάριστων αποδοχών των εργαζομένων όσο και ως ποσοστό του συνολικού κόστους εργασίας – ήταν πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ και της ΕΕ.

 

Η αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής, τόνισε ο κ. Μαλλιαρόπουλος, είναι αναγκαία, προκειμένου να γίνει η χώρα ελκυστικός πόλος έλξης επενδύσεων και ανθρώπινου κεφαλαίου, το οποίο συρρικνώθηκε σημαντικά ως αποτέλεσμα του brain drain τα χρόνια της κρίσης.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΤα μέτρα μέσα στην κρίση απορρύθμισαν την αγορά εργασία
Επόμενο άρθροΓεγονός το πρώτο 100% αυτόνομο φέρι-μποτ