Το χέρι βαθιά στην τσέπη βάζουν οι Έλληνες σε ό,τι αφορά στις δαπάνες, καθώς το 16,9% του εισοδήματός τους πηγαίνει στην αγορά τροφίμων, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι το 12,2%.

 

Συγκεκριμένα το 17% της καταναλωτικής δαπάνης των Ελλήνων διατίθεται για φαγητό και μη αλκοολούχα ποτά, τη στιγμή που ο μέσος όρος στα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ ανέρχεται σε 12,2%, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Eurostat.

 

Αυτή είναι η τρίτη πιο σημαντική κατηγορία των δαπανών των νοικοκυριών μετά τη «στέγαση, το νερό, την ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα», οι οποίες αντιπροσώπευαν το 24,2% των δαπανών των νοικοκυριών και οι «μεταφορές», οι οποίες αντιπροσώπευαν το 13,0%.

 

Τα κράτη μέλη που οι δαπάνες τους σε τρόφιμα και μη αλκοολούχα ανέρχονται σε ποσοστό άνω του 20% της συνολικής δαπάνης ήταν η Ρουμανία (27,8%), η Λιθουανία (21,6%) και η Εσθονία (20,3%).

 

Αντίθετα, τέσσερα κράτη μέλη παρουσίασαν την ανάλογη δαπάνη χαμηλότερη από 10%, δηλαδή η Αυστρία (9,9%), η Ιρλανδία (9,2%), το Λουξεμβούργο (8,9%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (8,2%).

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΞεπέρασε το 1,14 δολ. το ευρώ
Επόμενο άρθροΜεγάλη τουριστική ζήτηση από την Πολωνία για την Ελλάδα το 2019