Τα προγράμματα διάσωσης απέτυχαν να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα θα δανείζεται από τις αγορές, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ

Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινείται ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος περιοδεύει ανά τη χώρα κάθε Σαββατοκύριακο, με τον «αέρα» και των τελευταίων δημοσκοπήσεων που δίνουν στο κόμμα του σημαντικό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ή ακόμα και αυτοδυναμία. 

 

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο κ. Μητσοτάκης, υποστηρίζει πως η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις προσανατολισμένες προς την ανάπτυξη, επικρίνοντας τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας και τονίζοντας πως τα προγράμματα διάσωσης απέτυχαν τον «βασικό σκοπό» τους να διασφαλίσουν πως η χώρα θα μπορεί και πάλι να δανείζεται από τις αγορές.

 

Ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει πως έχει γίνει πρόοδος σε πολλά μέτωπα, όμως πολλά θεμελιώδη προβλήματα που σχετίζονται με τη δομή της οικονομίας παραμένουν. Ο ίδιος τονίζει πως η κυβέρνηση πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών.

 

«Δεν είναι θέμα μόνον προσαρμογής της δημοσιονομικής πολιτικής διότι, αν μη τι άλλο, η δημοσιονομική πολιτική υπήρξε υπερβολικά σφικτή», σημειώνει, προσθέτοντας πως πρέπει να πιστέψουμε στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, να γίνει η Ελλάδα πιο ανταγωνιστική, να αλλάξει συνολικά το επιχειρηματικό κλίμα, να έρθουν σημαντικές ξένες επενδύσεις, αλλά και να κινητοποιηθούν οι εγχώριες επενδύσεις.

 

Σε αυτό θα βοηθούσε η αναβίωση «παγωμένων» projects ιδιωτικοποιήσεων, αρχής γενομένης από την ανάπτυξη του Ελληνικού, ενώ ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει να αναβιώσει το project της Eldorado Gold στις Σκουριές, όπως αναφέρουν οι FT. 

 

  «Ο κόσμος θα δει πως υπάρχει άμεσος και συστηματικός σκοπός να ξεκλειδώσουν ορισμένα μεγάλης κλίμακας επενδυτικά projects, ξεκινώντας με το Ελληνικό, που έχει τεράστια σημασία, και προχωρώντας σε άλλα, όπως για παράδειγμα τις Σκουριές», σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη.

 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τους FT, δηλώνει πως αν γίνει πρωθυπουργός θα βάλει τέλος στη διαπλοκή, ξεκαθαρίζοντας στην επιχειρηματική κοινότητα πως «ο νόμος είναι νόμος και τα πράγματα θα αλλάξουν».

 

«Θα τους έλεγα, θα κάνω τη ζωή σας πιο εύκολη, θα μειώσω τους φόρους. Θα σας βοηθήσω να έχετε πρόσβαση στη ρευστότητα όμως πρέπει να πληρώνετε τους φόρους σας, να επενδύσετε σε αυτή τη χώρα και να μην περιμένετε να έχετε προνομιακή μεταχείριση αγοράζοντας έναν τηλεοπτικό σταθμό», τονίζει ο κ. Μητσοτάκης.

 

Πάντως, όπως σχολιάζουν οι FΤ, το ερώτημα είναι αν μια κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη θα μπορέσει να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της πιο αποτελεσματικά απ’ ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑπειλές Τραμπ για πολύ μεγάλους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα
Επόμενο άρθροΔολοφονήθηκε 18χρονος σε πυλωτή πολυκατοικίας στην Καβάλα