Στρατός και Αστυνομία στην κορυφή της εμπιστοσύνης των Ελλήνων

Στρατός και Αστυνομία στην κορυφή της εμπιστοσύνης των Ελλήνων

Ο Στρατός και η Αστυνομία βρίσκονται στην κορυφή της εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών, ενώ πολιτικά κόμματα, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Μέσα Ενημέρωσης βλέπουν τον «πάτο του βαρελιού», όπως προκύπτει από έρευνα της Public Issue για την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς της χώρας.

 

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία, 9 στους 10 Ελληνες (89%) δηλώνουν εμπιστοσύνη στον Στρατό, 7 στους 10 (72%) στην Αστυνομία, ενώ εντυπωσιακά χαμηλά βρίσκονται τα σχολεία με 66%.

 

Οι πολίτες δήλωσαν ότι εμπιστεύονται τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά 62% και τον Λαό με το ίδιο ποσοστό.

 

Σε χαμηλή θέση, απολαμβάνοντας μόλις το 36% της εμπιστοσύνης των πολιτών, βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

 

Τις χαμηλότερες θέσεις καταλαμβάνουν η Βουλή (εμπιστοσύνη 3 στους 10), οι Τράπεζες (εμπιστοσύνη δήλωσε το 28%), οι εφημερίδες (24%), η τηλεόραση (22%), οι ΜΚΟ (13%) και τα Κόμματα (12%).

 

 

Να σημειωθεί ότι το 2018 συγκριτικά με το 2015 (αντίστοιχη έρευνα της Public Issue) ανέβηκαν στην υπόληψη των πολιτών η Τράπεζα της Ελλάδος (+7%), η τηλεόραση (+6%), η Δικαιοσύνη (+6%).

 

Από το 2015, ωστόσο, «έπεσε» κατά 3% η εμπιστοσύνη των πολιτών στην Εκκλησία και στις εφημερίδες, ενώ μεγάλη υποχώρηση εμφανίζουν τα κοινωνικά κινήματα (-8%), τα Πανεπιστήμια (-13%) και οι ΜΚΟ (-43%).

 

Η έρευνα της Public Issue ήταν τηλεφωνική (χωρίς κάλπη), και διενεργήθηκε από 6 έως 16 Νοεμβρίου 2018, σε δείγμα 1.000 ατόμων, ηλικίας 17 ετών και άνω που διαθέτει το εκλογικό δικαίωμα.

ΠΗΓΗ

Share this post