Τι αλλάζει για τα κτίσματα σε δασικές εκτάσεις

 

Πρόστιμα, κατεδαφίσεις αλλά και κόκκινες γραμμές για τα κτίσματα που έχουν «φυτρώσει» σε δάση και δασικές εκτάσεις, προβλέπει νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

 

Η νέα ρύθμιση αφορά σε αυθαίρετα που βρίσκονται εντός οικιστικών πυκνώσεων σε δασικές περιοχές με τουλάχιστον 50 αυθαίρετα στα 25 στρέμματα, 100 αυθαίρετα στα 100 στρέμματα και 200 αυθαίρετα στα 400 στρέμματα.

 

Όσοι ιδιοκτήτες δεν επιθυμούν την κατεδάφιση θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα, τα οποία θα υπολογίζονται με βάση συγκεκριμένων κριτηρίων (είδος του κτιρίου, ο περιβάλλον χώρος, οι συνοδευτικές εγκαταστάσεις κ.α.). Για παράδειγμα, για ένα κτίριο επιφάνειας 100 τμ σε περιοχή με τιμή ζώνης 2.000 ευρώ/τμ που κατασκευάστηκε πριν το 1975 το πρόστιμο υπολογίζεται στα 20.000 ευρώ. Αν το ίδιο κτήριο κατασκευάστηκε μετά από το 1975 το πρόστιμο εκτινάσσεται στα 72.600 ευρώ.

 

Το ποσό του ενιαίου δασικού προστίμου καταβάλλεται σε 100 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης τα 100 ευρώ, όμως προβλέπεται και έκπτωση 20% αν δοθεί το ποσό εφάπαξ. Το πρόστιμο μειώνεται κατά 33% για την πρώτη και μοναδική κατοικία και για κτίρια εντός ιδιωτικών δασών και ιδιωτικών δασικών εκτάσεων. Αν συντρέχουν και οι δύο ως άνω περιπτώσεις το πρόστιμο μειώνεται κατά 50%.

 

Από την άλλη, για όσα κτίρια κατασκευάστηκαν πριν το 1975 προβλέπεται ρύθμιση και εξαίρεση της κατεδάφισης για 40 χρόνια και για όσα κατασκευάστηκαν μετά από το 1975 και μέχρι τις 28/7/2011 προβλέπεται εξαίρεση της κατεδάφισης για 25 χρόνια.

 

Για την υπαγωγή στη ρύθμιση καταβάλλεται α) παράβολο ύψους 250 ευρώ, β) σταθερό πρόστιμο 1.000 ευρώ για δαπάνες κοινόχρηστων υποδομών, γ) ενιαίο δασικό πρόστιμο που υπολογίζεται με έναν αλγόριθμο που λαμβάνει υπ’ όψιν τα τετραγωνικά μέτρα του αυθαιρέτου, την τιμή ζώνης, τη χρονολογία κατασκευής, το κόστος αναδάσωσης κ.λπ.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑναβολή της ψηφοφορίας για το Brexit σκέφτεται η Μέι
Επόμενο άρθροΣε ελεύθερη πτώση το Bitcoin