Οι νέοι κανόνες της ΕΕ για τις online αγορές

Οι νέοι κανόνες της ΕΕ για τις online αγορές

Πλήρης απελευθέρωση η απόφαση της Ευρώπης και για τους Έλληνες καταναλωτές

 

Την πλήρη απελευθέρωση των online αγορών αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Στην πράξη οι νέοι κανόνες που έχουν τεθεί σε ισχύ εδώ και λίγες ημέρες σημαίνουν για τους καταναλωτές πως μπορούν να πραγματοποιήσουν οποιαδήποτε αγορά επιθυμούν από οποιοδήποτε διαδικτυακό κατάστημα της Ε.Ε. χωρίς περιορισμούς και απαγορεύσεις μόνο και μόνο επειδή ζουν σε μια άλλη χώρα.

 

Για τους Έλληνες καταναλωτές ενόψει και των γιορτών αυτό σημαίνει ενδεχομένως χαμηλότερες τιμές για τα προϊόντα που θέλουν να αγοράσουν αρκεί να υπολογίσουν φυσικά και το κόστος μεταφοράς.

 

Σύμφωνα με τον επίτροπο για την ψηφιακή αγορά Άντρους Άνσιπ, το 63% των online καταστημάτων στην Ε.Ε. το 2015 δεν επέτρεπαν την πώληση προϊόντων σε άλλη χώρα της Ε.Ε. με αποτέλεσμα τα 2/3 των καταναλωτών να μην έχουν τη δυνατότητα πραγματοποίησης αγορών. «Θέλουμε μια Ευρώπη χωρίς σύνορα πράγμα που σημαίνει πως θέλουμε την απομάκρυνση των συνόρων στο online εμπόριο» δήλωσε ο Άνσιπ.

 

Σχετικά στοιχεία αναφέρουν πως οι γεωγραφικοί περιορισμοί ήταν πιο έντονοι σε ηλεκτρικές συσκευές και σε δραστηριότητες που σχετίζονται με τις διακοπές και τον ελεύθερο χρόνο (όπως κρατήσεις, αγορά εισιτηρίων κ.τ.λ).

 

Στο σημείο αυτό ωστόσο η Κομισιόν κάνει μια απαραίτητη διευκρίνιση. Ο καταστηματάρχης δεν μπορεί μεν να αρνηθεί την πώληση ενός προϊόντος ή μίας υπηρεσίας επειδή ο πελάτης προέρχεται από μια άλλη χώρα Μπορεί όμως να αρνηθεί την παράδοση του προϊόντος επειδή η εταιρεία μεταφορών με την οποία συνεργάζεται δεν έχει δραστηριότητα στη χώρα του πελάτη.

 

Σε αυτή την περίπτωση, ο αγοραστής πρέπει να διερευνήσει τη δυνατότητα παραλαβής του προϊόντος μέσω άλλου μεταφορέα.

 

Για την ώρα, από τον νέο κανονισμό εξαιρούνται οι υπηρεσίες streaming, δηλαδή η online πώληση και προβολή ταινιών και μουσικής και γενικότερα περιεχομένου που προστατεύεται από τις διατάξεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Για το συγκεκριμένο θέμα, η Ε.Ε. υπόσχεται πως θα επανέλθει σε δύο χρόνια.

ΠΗΓΗ

Share this post